2014. március 12., szerda

Leggyorsabb vacsora - karalábékrémleves sajtgombóccal

Amióta bevezettem, hogy a falon ott a heti menü, azóta tényleg mindenki megeszik mindent. Na, nem mondom, hogy olyan lelkesen, mint korábban minden nap a paradicsomostésztát, de azért esznek.

Ezt a karalábélevest gyakran készítem, sőt a nyáron befőzőautomatában eltettem pár üveggel, azok az igazi életmentő vacsorák.


1 karalábé

1/2 póráhagyma
só, bors (bio leveskocka)
1 dl tejszín, esetleg liszt (1-2 kk)

7 dkg sajt (Pannónia, aki szereti)
1 tojás
liszt, amennyitől nokedli sűrűségű lesz 
(ebbe nem kell só)

A karalábét, hagymát apróra vágom, dinsztelem, vízzel felöntöm,ízesítem,  puhára főzöm. A végén turmixgépbe teszem, alaposan összeturmixolom. Ha fásabb volt a karalábé, akkor érdemes apró szitán átpaszírozni.

A galuskához a sajtot lereszelem, belekeverek egy tojást és annyi lisztet, amennyitől nokedli sűrűségű lesz. Kiskanállal nagyobb gombócolat is lehet szaggatni, de mehet ugyanúgy nokedliszaggatóval is, mint a sima nokedlinél. Bele a forró levesbe. Ha megfőtt, akkor belekeverem a kevés liszttel behabart tejszínt.
Néha virslit is főzök bele.

Befőzőautomatában úgy készítem el, hogy a sűrűre megfőzött, turmixolt, paszírozott alaplevet dunsztolom és amikor előveszem, akkor csak fel kell hígítani vízzel és mehet is bele a galuska.

A befőzőautomatáról korábban ITT írtam.


Ennek a receptnek a mintájára készítek karalábéfőzeléket is, húsgombóccal, az is nagyon egyszerű:

3 nagyobb karalábe
1 póréhagyma
1 bio leveskocka
30 dkg darálthús
5 dkg rizs
1 tojás
kevés liszt
só, bors
3 gerezd fokhagyma
tejföl, tejszín
olaj

A karalábékat kockára vágom, a pórét karikára, mindkettőt olajon ledinsztelem, majd annyi vízzel felöntöm, hogy ellepje. puhára főzöm.
Közben egy marék rizst félpuhára főzök és reszelt fokhagymával, darált hússal, tojással, sóval, borssal összekeverem. ha túl lágy lenne, pár kanál lisztet teszek bele. Egy liter vizet a leveskockával felforralok és ebben főzöm a gombócokat. A megpuhult karalábét összeturmixolom, ha kicsit fás, szitán áttöröm. A zöldségpüréhez hozzkeverem a gombócok főzővizét, habarom tejföllel vagy tejszínnel, még sózom, borsozom, ha kell. A gombócolat belekeverem és kész is van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: