2014. március 10., hétfő

Hogyan juthatunk ingyen (bio)gyümölcshöz?

Ne vesszen kárba a gyümölcs, a fa tulajdonosa részesülhessen a terményből és a terményt leszedő, befőző személyeknek is bőségesen jusson belőle! Hogyan valósítható meg mindez?
Minden nyáron fájó szívvel nézem az elhanyagoltabb hétvégi telkeken a fára száradó gyümölcsöket. A szívem szakad, a nyálam csorog a sok finomság után. Aztán elbattyogok a zöldségeshez – vagy rendelek a kosárközösségből, már ha a minőségre nagyon szeretnék odafigyelni – és megveszek többtíz kilót, mert ugye lekvárt, befőttet is szeretnék eltenni. De vajon miért nem szedi le a fát a tulajdonosa? Nem lehetne valahogy hozzájutni ahhoz a minden bizonnyal vegyszermentes kerti gyümölcshöz, ami mellett nap, mint nap elsétálok? Dehogynem. Felkutathatom a tulajdonost és megkérdezhetem, hogy megengedi-e, hogy leszedjem. És akkor talán…

Évek óta tervezem ezt egy utcánkban lévő almafával, halogatom-halogatom, majd lefagynak az almák róla és csak sajnálom, hogy megint nem kerestem fel a tulajdonost. Aztán megfogadom, hogy majd legközelebb!
Azonban létezik egy hatékony, szélesebb réteget is bevonó megoldás, mégpedig a közösségbe szerveződés, a kaláka, az összefogás és a szervezettség (előre elkészített kampánnyal!). 

GYÜMÖLCSKÖR

A lényeg, hogy a gyümölcs ne vesszen kárba, a fa tulajdonosa részesülhessen a terményből és a terményt leszedő, befőző személyeknek is bőségesen jusson belőle. De pontosan hogyan is?
Tavaly tavasszal Bozsó Ildikó Dunakeszin Gyümölcskört szervezett a helyi Nagycsaládos Egyesület égisze alatt. Közösségi oldalakon és ismerősök körében kampányt indítottak, igyekeztek minél több fa tulajdonosát megszólítani, akik lelkesek, nyitottak voltak! Jöttek a felajánlások, melyik utcában, milyen gyümölcs, körülbelül hány kiló leszedhető. Ezután a családok jelentkeztek szedésre, befőzésre. Ha valaki nem boldogul mindkettővel, akkor összefognak, valaki szed, más befőz. A végén osztoznak. Jut a fa tulajdonosának, a szedőnek, a befőzőnek. Mindez teljesen ingyen!


2012-ben csaknem 400 kilogrammnyi gyümölcsöt szedtek, főleg cseresznyét, meggyet, birset, de volt barack, szilva, alma, körte felajánlás is, sőt, egy kedves kerttulajdonos a zöldségeiből is tett felajánlást. Több száz üveg befőtt, lekvár, szörp és gyümölcssajt készült 28 család közreműködése révén, és sok friss gyümölcs jutott a gyerekeknek is. 
A kezdeményezés olyan sikeres volt, hogy ősszel második helyezést ért el az Év Közösségi Kezdeményezése 2012. pályázaton.
Bátorítok minden kertvárosi lakót, hogy szervezzen a környezetében hasonlót, mellyel nem csak az ételmiszerpazarlás ellen tehet egy kis lépést (400 kg nem is kis lépés), de sok családot segíthet friss gyümölcshöz, lekvárhoz jutni. Kell egy jó szervező, egy levelezőlista, néhány gyümölcsfa és a tettre kész lekvárimádók. Hajrá, szervezz te is közösséget!

Györki-Iványi Zsófia
Megjelent: Ökoklikk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: