2013. február 5., kedd

Első szülinapi torta... csak egészségesen!


Kisfiam első szülinapjára készülök, egészséges recepteket kerestem. Nem volt könnyű dolgom.

Olyan torták közül igyekeztem válogatni (nem mind az!), melyek cukormentesek, nincs bennük tojásfehérje, tej, vaj, margarin, méz, kakaó, csoki, dió, mogyoró és lehetőleg teljes kiőrlésű liszttel is elkészíthető. Szóval a kép csak illusztráció:) Nem könnyít a dolgon, hogy tél van és a friss gyümölcsnek is híján vagyunk. Nem kis utánaolvasással, de rengeteg szuper finomnak ígérkező receptet gyűjtöttem. 


Először írok pár ötletet, hogy hagyományos receptjeink hogyan tehetők az összetevők lecserélésével egészségesebbé.

Kakaó helyett használható a karob (rendben, a kakaó nem egészségtelen, csak koffein tartalma miatt én nem érzem babáknak valónak).
Édesítők (cukor) helyett a xilit, eritrit, stevia később mehet a méz is*
Fehér liszt egy az egyben, kevésbé elszántaknak felesben helyettesíthető teljes kiőrlésűvel (tönkölybúza ideális). A kommentekben szó van a veszélyekről.
Tej helyett rizstej vagy zabtej (esetenként akár almalé). Tej egy éves kortól már adható.
Margarint kisgyerekeknek ne adjunk, hacsak nincs rá különös ok (tejallergia pl). Egy éves kortól már adhatók a tejtermékek, kevés vaj megpróbálható. Sütemény tésztába én hidegen sajtolt olajjal szoktam helyettesíteni a margarint, bár ez a kelt tészták esetében nem mindig működik.
Aki zselatinosban gondolkozik, annak alternatívája az agaragar, krémbe a keményítő vagy "Tortenguss" néven egy tortazselé, ami növényi alapú.
Sima sütőpor helyett lehet kapni foszfátmentes sütőport drogériákban, bioboltban, de ugyanolyan jó a szódabikarbóna.
A pudingok összetevőjét, ha megnézzük: kukoricakeményítő, különféle mesterséges aromák, stabilizátorok stb. Sima keményítőből és természetes anyagokból ugyanilyen puding készíthető:)
Finomított étolaj helyett keressünk hidegen sajtoltat (az olíva kicsit drága és felesleges is lenne főzésre - sütésre ne nagyon, mert a magas hőmérséklet a hidegen sajtoltnak nem optimális).
Citrom, narancs héját ne reszeljük édességbe, ne kandírozzuk, mert biztosan vegyszerezett, elvileg rá is kéne írni, hogy nem élelmiszer! A zacskós reszelt citromhéj és a bio változatok ehetők, néha ráírják, hogy kezeletlen, az is jó.
Ecet vásárláskor figyeljünk oda, hogy biológiai érlelésűt válasszunk. A másik több országban emberi fogyasztásra alkalmatlannak számít! (Ugyanannyiba kerül!)
Aszalványokból érdemes biot keresni, mert aminek szép, élénk a színe, az biztosan kén-dioxiddal (E220) kezelt:(



Igyekezzünk a desszerteket, túrókrémeket, joghurtokat gyümölcsökkel, aszalványokkal édesíteni, otthon elkészíteni. 

Összefüggés van a gyerekek cukorfogyasztása és a zöldség-gyümölcsfogyasztása között. Ha hozzászoknak a cukros ételekhez, a gyümölcsök édessége már nem lesz elég nekik, nem fogyasztják azokat szívesen. Akinek nem eszik gyümölcsöt a gyereke,tegyen egy cukormegvonó kísérletet, sokszor nagyon eredményes.

A boltban kapható késztermékeknek pedig olvassuk el az összetevőit, mert nagyon sok a becsapás, megtévesztés... amikor egy egészségtelen termékről elhitetik, hogy egészséges:( Erre legjobb példa a 0% zsírtartalmú "diétás" joghurt, melyben 2 evőkanál cukor van! Vagy olyan süteményalap por, melyhez adjunk még tojást, margarint stb... végül kiderül, hogy sima cukor és liszt, sütőpor van a tasakban!!! A mesefigurával ellátott termékekre ez sajnos különösen vonatkozik.

És akkor a születésnapi tortavariációk:



1. Flóráék körtés-túrós tortácskái

50 dkg túró
5 dkg gyümölcscukor
2 tojás sárgája
1 dl joghurt
1,5 dl gyümölcsös bébiétel
15 dkg tönkölybúza dara
1-2 körte




Mindent összekeverni és tortaformában, muffinformában kisütni.

Ennek elkészült egy körte nélküli próbaverziója is, az kicsit savanykás lett a joghurt és a túró miatt.


2. Gesztenyés babatorta

25 dkg liszt,
5 dkg xilit, eritrit stb
2 tk sütőpor,
1/2 dl olaj,
annyi rizstej (az eleve édes!), hogy sűrű massza legyen. 
fél csomag gesztenyemassza

Mindent összekeverni és tortaformában, muffinformában kisütni.


3. Egyszerű almatorta

20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojássárgája
víz
4-5 alma

A hozzávalókat közepesen kemény, gyúrható tésztává keverjük, fél órát pihentetjük. Kikent tortaformában villával megszúrkálva 10-15 percig 220 fokos sütőben elősütjük. A tetejére 4-5 szem almát felszeletelünk és kevés fahéjjal, vaníliás cukorral meghintjük. Ezután még 30 percig sütjük. 


4. Almás rózsatorta

Hozzávalók:
50 dkg liszt
10 dkg vaj
fél csomag élesztő
3-4 evőkanál xilit, eritrit stb
4-5 dl víz
búzadara
4-5 db alma

Lisztet, vajat, xilitet tálba tesszük, rámorzsoljuk az élesztőt. Az élesztőnek bőven elég a liszt is ahhoz, hogy megkeljen a tészta, NEM kell bele cukor!!! Majd fokozatosan annyi langyos vizet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Az egészet fél órát letakarva kelesztjük.
Az almákat megtisztítjuk, lereszeljük, majd a kinyújtott tésztára helyezzük, búzadarával megszórjuk a tetejét, majd az egészet összecsavarjuk. A tekercsből vékony szeleteket vágunk és egymás mellé szorosan betesszük a tortaformába. 180-200 fokon kb. 40 percig sütjük.




5. Tojás és tej nélkül süthető piskóta

2,5 dl 100%-os almalé
8 dkg xilit, eritrit stb
fél bio citrom héja és leve

Ezeket beletesszük egy tálba és habosra turmixoljuk. Miután ez kész van, mehet bele

1 csomag foszfátmentes sütőpor (vagy szódabikarbóna)
25 dkg liszt
2 evőkanál olaj (de csak a legvégén)

Ezeket ismét jól összeturmixoljuk, és közepes lángon megsütjük.
(A kép csak illusztráció)

6. Almáspalacsinta torta (akár reggelire)


Két alma durván lereszelve, 
pár csepp citromlé, 
hozzá 3 ek. liszt, 
1 tojás, 
pici buborékos víz. 

Összerakjuk az összetevőket, kicsit félrerakjuk pihenni. Olajos serpenyőben kisütjük a palacsintákat. 

A lapok közé kenhető: gyümölcspüré, joghurt, lekvár, bébiétel 

Amerikai palacsinta készíthető ugyanezekkel a hozzávalókkal, ha a fehérjét külön habbá verjük és lazán úgy keverjük össze. Egy serpenyőben evőkanállal mért adagokat sütünk ki. Villámgyors reggeli nálunk. 


7. Gesztenyés babartorta II.


Tészta: 
8 dkg xilit, , eritrit stb
5 evőkanál karob por (kakaó helyett), 
6 evőkanál olaj, 
3 evőkanál 5%-os ecet, 
2,5 d. víz, 
1/2 csapott mokkáskanál szódabikarbóna, 
25 dkg rétesliszt. 

Krém: 
2 csomag bio gesztenyemassza, 
1 liter rizstej, 
80 gr. kukoricakeményítő, 

Elkészítés: A tészta hozzávalóit, összekeverem, tortaformában 25 perc alatt 190 fokon készre sütöm. A kukoricakeményítőt felengedem kevés rizstejjel. A többi rizstejet a felforralom, és a kukoricakeményítős keveréket beleöntöm, így lesz puding. Összekeverem a gesztenyemasszával. Ezzel a krémmel kenem be, és díszítem a tortaalapot. 


8. Répatorta 


Recept: vegagyerek.hu oldalon
Hozzávalók: 
25 dkg liszt
1,5 dl víz 
5 dkg vaj
25 dkg nyers, reszelt répa 
10 dkg xilit, eritrit stb
1 teáskanál szódabikarbóna 
1 teáskanál fahéj 
1 bio narancs vagy citrom héja

Elkészítés: A xilitet a vajjal kikeverjük, hozzáadjuk lisztet, a vizet, a szódabikarbónát, a fahéjat és a bio citrom reszelt héját. Utoljára keverjük hozzá a répát, amiből előtte kicsit kinyomkodjuk a levét. Nem kell meglepődni, elég sűrű masszát kapunk. Zsiradékkal kikent, liszttel megszórt tortaformába öntjük, és 200-220 fokon sütjük 25-30 percig. 
(Ha teljes kiőrlésű lisztet használunk, 2 dl víz kell hozzá, mert az több nedvességet vesz fel és a répát sem kell kinyomkodni akkor. )

9. Répatorta II. (Panka első szülinapjára:)

4 tojás
10 dkg xilit, eritrit stb
45 dkg reszelt répa
25 dkg tk liszt
1 teáskanál szódabikarbóna (fél cs. foszfátmentes sütőpor)
1 mokkáskanál fahéj
10 dkg vaj

Vajat megolvasztjuk és összekeverjük a répával. A felvert tojásokat a cukorral a répás keverékhez adjuk. Ehhez jön a liszt, sütőpor, fahéj. 170 fokon kell sütni, 60-70 percet.


10. Almás-mazsolás torta

25 dkg bio mazsola, 
2 közepes alma, 
7 dkg finomliszt, 
7 dkg grahamliszt, 
1 teásk. sütőpor, 
késhegynyi fahéj, 
2 tojás sárgája, 
1 dl olaj

Elkészítés: Áztassuk a mazsolát forró vízbe, hogy egészen megpuhuljon, majd csöpögtessük le alaposan és pépesítsük botmixerrel. Reszeljük le az almákat. Keverjük össze a liszteket, a sütőport és a fahéjat. Keverjünk ki 2 tojássárgáját fokozatosan belecsurgatott étolajjal. A keveréket a mazsolaturmixszal, majd a liszttel, végül az almával vegyítsük. Simítsuk kiolajozott, kilisztezett, 24 centi átmérőjű tortaformába és süssük forró sütőben tűpróbáig, kb. 30 percig.



11. Gesztenyekrémes-meggyes torta
Hozzávalók (egy 32 cm átmérőjű tortához; ha kisebbet sütsz csökkenthetőek az adagok):
 
A tojásmentes piskóta tésztához:
500 ml növényi tej (nálam most rizstej)
200 g barna cukor
kb. 1 citrom leve és héja
2 teáskanál vaníliakivonat
500 g graham liszt (graham liszttel készítve levegősebb lesz a tészta)
2 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
2 mk. szódabikarbóna
12 ek. olaj
 
A meggyzseléhez:
2 üveg magozott meggybefőtt
80 g étkezési keményítő
4 ek. (barna)cukor
1 mk. őrölt fahéj
 
A gesztenyekrémhez:
kb. 400 g bio gesztenyepüré nádcukorral
2 cs. bio vaníliás pudingpor (pl. DM-ben is kapható)
600 ml rizstej
2 ek. (barna)cukor
2 édes alma + citromlé a díszítéshez


A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A tésztához összekeverjük a tejet, a cukrot, a vaníliakivonatot, a citromlevet és az olajat, egy másik tálban pedig a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, majd mind a kettő keveréket vegyítjük egymással. Pálmazsírral kikent (lehet más zsiradék is), kilisztezett kapcsos tortaformába öntjük, és kb. 25 percig sütjük.
A meggyszemeket félbevágjuk és kb. az 1/4-ét díszítéshez félretesszük. A befőtt levéből néhány kanálnyival elkeverjük a keményítőt, cukrot , fahéjat, majd kb. 600 ml levet még felforralunk. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a keményítős keveréket és visszatéve besűrítjük közepes lángon, illetve még egy kicsit főzzük, hogy a keményítő teljesen feloldódjon (és ne legyen "por"ízű a krém!). Beletesszük a meggyszemeket, rottyantunk rajta egyet, és folpakkal lefedve kihűtjük.
A gesztenyekrémhez a rizstejből néhány kanálnyival elkeverjük hidegen a pudingport, a többi tejet felforraljuk, a tűzről levéve beletesszük a pudingot és sűrűre főzzük. A forró pudingba keverjük robotgéppel az összetört gesztenyepürét, folpakkal lefedjük és kihűtjük.
A kihűlt tortát 3 részre vágjuk, az első réteget bekenjük egy kis meggyzselével, erre gesztenyekrém jön, rá a 2. lap, utána pedig a gesztenyekrém, amiből kb. a negyedét a külső díszítéshez megtartjuk. A tortát kívül is bekenjük a krémmel.
A félretett meggyszemekkel díszítjük. A virágokhoz az almából közepesen vékony szeleteket vágunk, amiket rögtön citromlébe mártunk, illetve felhasználásig abban is tartunk. Egy kis süteménykiszúróval virágformákat (vagy szívesckét, vagy bármit) vágunk belőle, és kirakjuk vele a tortát. A virágok közepéhez a maradék gesztenykrémből egy nylon zacskóba teszünk kicsit, levágjuk picit a zacskó sarkát és a krémből a virágokra nyomunk.
Középre gyertya, tűzijáték, felirat stb., és BOLDOG SZÜLINAPOT!:-)


*2016-os kiegészítés: 8 éve vagyok tudatos anya. Eleinte nagyon féltem a cukortól, szinte mindent cukormentesen vagy xilittel készítettem. Nagyon kevés xilittel, ami nálunk nem okozott hasmenést, de vannak, akik erre érzékenyek, tehát óvatosan kell bevezetni. A lányom egy éves kora óta eltelt hat év, azalatt kicsit szelídültek a nézeteim. Nem gondolom már a cukrot kis mennyiségben olyan szörnyűnek, mint régen, a xilittől azonban elkezdtem óvakodni. Nem tudom, hosszútávon milyen lehet a hatása, a cukrot pedig ismerem. Akkor kezdtem leszokni róla, amikor a lányom elkezdte NEM enni a xilites desszerteket. Nem tudom, mennyire néztetek utána, de azért a xilit nem egy természetes anyag...... és ha nem eszi a gyerek az édességet, az komoly jel számomra. Ekkor már nem vettem többé és inkább gyümölcsökkel édesítek, illetve igyekszem kevés cukrot cukrot, de leginkább mézet használni, hogy ahhoz szokjanak az ízlelőbimbóink:)
-------------------------------------------------------------------------------------

+AJÁNDÉKTIPP
Végül szeretnék Nektek egy szülinapi ötletet is mutatni, ha esetleg gyermeketeknek - pláne, ha nem első - minden játéka, könyve megvan.... és olyan ajándékot keresnétek, ami maradandó, inkább emlék későbbre:)

Ilyen a fotótranszfer, mely egy finomra lecsiszolt kérges fa lap, s erre a természetes alapra kerül rá a saját képed, amit beküldesz. A kép alól áttűnik a fa természetes erezete, így egyesül a két hatás. A fotótranszfer nem dekupázs vagy egy felragasztott kép, annál sokkal több.





Szóval ha valami különlegesre vágytál... vagy nem is tudtad, hogy vágysz rá, akkor érdemes körülnézni. Jó ötlet gyermekedről egy sorozat élete első évének főbb állomásairól, esetleg egy kép a születéséről és/vagy egy éves korából.
A fatáblák igény szerint összefűzhetők.



Később, ha már rajzol csemetéd, hasonlóképpen lehet örökre megőrizni így gyermekrajzokat (az első emberkét:), melyek a fatáblán úgy mutatnak, mintha a gyermek egyenesen arra rajzolta volna. Örök darabok, örök emlékek. Olyanok, melyeket talán még az unokáinak is mutogatni fog:)




Ha megtetszettek a táblák, nézz körül BOHO design oldalon!







Felhasznált webhelyek:

kismamalinkek.abbcenter.com
vegagyerek.hu
bohodesign.hu
fototranszfer.hu




6 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Szuperjó cikk! De a teljes kiörlésű cikket nem tartom jó alternatívának. Divato, az biztos, de a gabona héja a fuzáriumfertőzés- és a vegyszertartalom veszélye miatt nem igazán egészséges ilyen piciknek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A vegyszertartalomra azt tudnám mondani - mint mindenre!-, hogy bio minőségű lisztet érdemes használni, kiváltképpen, ha teljes kiőrlésűről van szó (ugye a vegyszerezés a külső részt éri leginkább, ami a tk esetében bekerül a lisztbe). A babák még nagyon keveset esznek mindenből, úgyis zömmel külön főzünk nekik, így nem jelentős többletköltség a bio választása (mondjuk nem veszünk túrórudit és meg is van a különbözet:)

      Fuzárium: aki fél tőle, annak valóban érdemes inkább a finomlisztet választania. Jó lehetőség, hogy az ember felkutat személyesen termelőket, akik kis gazdaságban termesztenek, megbízható körülmények között. Nem lehetetlen, én pl így jutok hetente friss tk búzaliszthez. A tönkölybúza is jó választás, mert az a betegségekkel szemben ellenállóbb fajta eleve. A malomban egyébként ellenőrzik a szennyezettséget és a határérték századát meghaladó gabonát már nem engedik emberi fogyasztásra. Egy bio minősítésű tk búzaliszt szerintem kevésbé veszélyes, mint egy szelet párizsi, vagy egy bögre tej (ami ugye úgy működik, mint a mi anyatejünk: kiválasztódik benne minden gyógyszer, hormon, hozamnövelő stb, amit egy sima tehén kilószámra kap, hogy tejeljen és életben is maradjon).
      A magánvéleményem - nyilván mindenki dönt ahogy dönt valami alapján - hogy érdemes a babákat tk gabonához szoktatni, hogy később ezek az ízek természetesek legyenek számára és ne csak fehérkenyeret és túróstáskát legyenek hajlandóak elfogadni.
      Nem mondom azt, hogy az enyémek csak tk gabonát esznek és lám, életben vannak:) mert ezzel lehet a világból kikergetni amikor a cukorral-nyalókával kapcsolatban nekem mondják:) de azt ki merem jelenteni, hogy mint anyuka én ezt az utat (vegyszermentes tk, amiben megbízom, ismerek vagy bio) tartom a legszimpatikusabbnak.

      Törlés
  3. Örülök,hogy megtaláltam a blogodat :) Rengeteg érdekességet olvastam Nálad ! Bár én nem vagyok annyira tudatos anyuka ( sok mindenben ) de a torta kérdés éppen hetek óta okoz gondot...és most megtaláltam a választ Nálad :) Annyi kérdésem lenne főleg a túrós-körtés sütiről,hogy én kerek tortaformában sütném. Szeletelhető ? Milyen az állaga ? Vagy inkább kis formákba süssem ? Köszönöm a segítséget :) Szép napot ! Adrienn

    VálaszTörlés
  4. Azzal nem értek egyet , hogy szelidültek a cukorral kapcsolatos nézeteid:
    1. a cukor sem természetes
    2. a cukor hosszútávú rossz hatásait, amitöl nagyon sok ember szenved akár elismerjük akár nem :(
    Lehet a lányodnak az édes ízböl lett elege egy idöre nem a xilittöl
    A xilit pont ugyanannyira feldolgozott , minta boltban kapható cukorrépából illetve cukornádból készült cukor.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A cukorról alkotott véleményeddel egyetértek, ezek nem mondanak ellent annak, amit írtam.
      De a nézeteim szelídülése - és annak okai - teljesen személyes kérdések, a saját nézeteim:)
      Nem azért szelídült, mert a cukrot jónak tartom, sőt, kimondottan rossznak. Írom is, hogy továbbra sem pártolom, de kis mennyiségben 5-8 éves gyerekekkel azért már nem is tartom halálos dolgonak. Nyilván ismerem a cukor káros hatásait, ám hiszem, hogy azok nem ettől a mennyiségtől alakulnak ki (hangsúlyozom, nem egyévesem van már!), alapvetően egészségesen étkezünk.
      (árnyalok: a sok cukrot és a sok xilitet is rossznak tartom)

      A lányom most 8 éves, figyelem egy ideje:) Alapvetően a sós ízeket kedveli, a cukrászdában is inkább pogácsát kér, mint süteményt. DE! A xilites sütiket, ha olyat válaszok neki, mindig otthagyja, a cukrosat pedig megeszi. Ez máig így van. Xilites nyalókával sem lehet őt megtéveszteni, egyszerűen nem eszi meg.
      Ezzel nyilván nem azt akartam sugallni, hogy aki xilitet használ rosszat tesz, csak azt, hogy a a xilit SEM teljesen természetes anyag! Nem azért mondtam le róla, mert a cukor természetes vagy jó, hanem mert a xilit nem győzött meg arról, hogy annyival jobb a cukornál. De ez csak egy érzés a testünk visszajelzéseiből... mindenki maga dönt, érez magáról.

      Törlés

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: