2014. május 20., kedd

Környezetszennyező mosható pelenkák?



Tonnaszámra környezetet szennyező mosható pelenkákról szóló cikkel találkoztam. Egyet is értek a címmel, de ezen kívül semmi mással a posztban. ennyi. Ez a cikk arról szól, hogy a mosható pelenka mennyi szennyveizet állít elő, illetve, hogy mennyi mosógépet amortizál, ami szintén nehezen kezelhető, veszélyes hulladék. Figyelmen kívül hagyja azonban a tényt, hogy az eldobható pelenák előállításakor is rengeteg szennyvíz keletkezik a gyárakban, ahol ragasztót, egyéb vegyi anyagokat is használnak. Hát konkrétan műanyag az egész, nemde?

Amiért leültem, reagálni erre a posztra, annak oka egyszerű: nem értem az üzenetét. Moshatózó anyukákat próbál lebeszélni? Friss annyukákat eltántorítani? Eldobhatót használók lelkiismeretét megnyugtatni? Vagy én nem látok a sorok közé? Valaki tudja látja esetleg?

Egy jó cikk, ami valóban környezetvédelmi felindulásból született, megalapozott háttérinformációkkal, nem kéne, hogy megoldásokat is tartalmazzon? Nem utópiákra gondolok, hogy "kéne egy pelenkeégető, meg szelektíven gyűjteni", hanem olyan, amivel mi anyák, otthon, ma, a saját körülményeink között tehetünk a környezetünkért. 


Szóval végigmegyek a "Tonnaszámra termelik a veszélyes hulladékot a mosható pelenkák" cikken.


Első üzenet: a szennyvíz nem megújuló, ami annyit tesz, hogy ha bekoszoljuk, akkor vagy tisztítani kell, vagy megy egyenesen a környezetbe. Konklúzió: "Legjobb, ha nem mosunk fölöslegesen"

Kérdésem: használjunk műanyag poharat, tányérokat, alu grilltálcát a sütőbe, vagy papírruhát varrjunk a gyerekeknek is, hogy kevesebb legyen a szennyvíz?
Nyilván erre még a civilizált, kényelmes, urbánus ember is nemet mond. És mi is a különbség?


A mosható pelenkát használó családok nagy részében a pelenkákat a többi szennyessel együtt mossák, így nem lehet ilyen egyértelműen kijelenteni, hogy félprogramon mennének mindenhol a mosógépek... fölöslegesen.

Nyilvánvalóan többet most egy moshatózó család, mint egy eldobható pelenkát használó, ez nem kérdés. Ám az egy mosás pelenkára jutó szennyvízhányada vajon mennyivel lehet több/kevesebb, mint a pelenkagyárban az egy eldobható pelenka előállításához szükséges szennyvíz?
(Nincs erre adatom, csak tippelni tudok, szerintem egy öko módon mosó családban a pelenkamosással járó szennyvíz kevesebb, mint a pelenkagyárban az előállítással járó, nem beszélve a szennyezettség fokáról, de ez tényleg csak egy gondolat.)



Második üzenet: a mosógép amortizációja, nem figyelünk a veszélyes hulladékkezelés problémájára, amikor amortizáljuk a gépeinket. Egy mosható pelenkás gyerek anyukája (a cikkben a gyerek, de biztos nem így gondolták:) egy gyerekkel 0,16 db mosógépet tesz tönkre. Csak a pelenkával természetesen. (Ez éves szinten 1008 tonna rossz mosógépet jelentene évente, ha minden gyerekre moshatóznánk!)


Kérdésem: az eldobható pelekát vajon nem gépek állítják elő? A gyárban is amortizálódnak a gépek, azokat is cserélni kell, szóval nem vagyunk előrébb.... csak azt ugye nem látjuk...



A cikk "egyszerűen megoldható" megoldási javaslata (?): termeljünk vele hőt egy hulladékégető műben. Illetve érdemes volna szelektíven gyűjteni.
Nos... igen, érdemes lenne, sőt, kötelező:) A WHO szerint ugyanis veszélyes hulladék, bizony, nem csak a mosógép, hanem a babakaki is az. Nem számolom ki tonnára, de biztos sok. És az, hogy mi lenne jó? Igen, bizony jó lenne hőt termelni az elégetett műanyag pelenkákból. vagy milyen jó lenne elő sem állítani, be sem piszkolni, el sem égetni? Mert az égetéskor hő az keletkezik, hurrá, de füst az nem? Van, aki szívesen lakna egy ilyen szuper, "környezetbarát" pelekaégető közelében? 

Fontos, ám az összehasonlító (?) cikken mégsem említett kérdés a szállítással járó környezetterhelés. Repülővel, vonattal, kamionnal érkezik nap, mint nap messziről, külföldről, másik kontinensről mindkét pelenka. A mosható esetében családonként 1-2 alkalommal, eldobható esetében havi rendszerességgel kell vásárolni.

Amit én gondolok erről a moshatózós kérdésről, amiben talán előre lehet lépni, itt és most, ha valakit tényleg a környezete megóvása érdekel. Ezeket a tanácsokat, ha egy nem moshatózó anyuka is megfogadja, akkor természetesen ő is sokat tesz a környezetéért. Nézzük azt az oldalt, hogy miben lehet kicsiket lépni:

1. Használjunk öko mosószereket. Nem cimkézett vegyszerekre gondolok, hanem természetes, akár házilag előállított készítményekre. Ha vásárolunk, foszfátmenteset keressünk (igenis kapható, még olcsóbb, saját márkás is, csak nincs promózva, olvasni kell a cimkét).
2. mosógépvásárláskor kérjük ki a szerelő véleményét. A legtöbb gép tervezett amortizációval készül, ez részben a mi hibánk... keressük azokat a márkákat, amelyek a minőségre adnak és nem a dizájnra. Vásárlásunkkal befolyásoljuk a gyártók hozzáállását. határoljuk el magunkat a két év alatt tönkremenő gépek vásárlásától. Kérjük ki a szerelő véleményét, melyik márkát vegyük, mi az ami JAVÍTHATÓ, és melyik megy tuti tönkre.
3. Használjunk éjszakai áramot, öko programot. Az öko program lényege, hogy kevesebb villamosenergiát használ, cserébe az időt hívja segítségül, így több órás programok ezek.
4. Áztassunk. Előzőhöz kapcsolódik, de talán nem mindenkinek egyértelmű, az áztatással a mosási idő rövidíthető akár.
4. ne használjunk szárítógépet
5. figyeljünk oda, hogy milyen mosható pelenkát vásárolunk. Nyilván, kulcskérdés a minőség, nedvszívó képesség, gumírozás stb. de ezeken túl: 

  • Egy környezettudatosságból ezt az utat választó anyukának azt tanácsolom, hogy kerülje a mintás, színes darabokat, még akkor is, ha tényleg meseszépek. Ez a ruha alá kerül.... és hát nem szabad elgfelejteni, hogy a mosható pelenka is gyárban készül, ahol a textilfestés egy nagyon környezetszennyező eljárás. Sima fehér, natúr színű pelekák járnak a legkisebb terheléssel.
  • Nézzük meg, hogy honnan származik a pelenka. minél kevesebbet utazik, annál környezetbarátabb. Nem könnyű EU-n belül előállított pelenkát találni, de azért akad. Ha esetleg hazai márkát, gyártót találunk, a legjobb.
  • EU-n belül gyártott pelenkák több szempontból is biztonságosabbak. Ázsiában a környezetvédelemmel nem különösebben foglalkoznak, így a textilgyárakban nem csak a környezetet szennyezik a káros vegyi anyagok kibocsátásával, hanem magát a ruhát is EU-ban károsnak minősített anyagokkal készítik. Mi a garancia, hogy ez alól éppen a babapelenka a kivétel? (A mérgező textilekről itt olvashatsz)
  • Kerüld az olcsó, gagyi változatokat. Tudom, a mosható pelenka nem olcsó mulatság (önkormányzati támogatás igénylehető rá néhány helyen), de itt is érvényes, hogy ha hosszabb távra tervezünk, évekre, több gyerekre... akkor a minőség kifizetődőbb, mint többször megvenni-kidobni (ezzel a szemetet termelni) a rossz minőséget.
  • Ha nem szeretnél a tárolással bajlódni, használhatsz csak alkalmanként is mosható pelenkát. 4-5 db-os készlettel heti egy nap eldobható pelenkázását lehet kiváltani minden nehézség nélkül (aznap kell ráadni, amikor mossuk az adott színt)

A kiinduló cikknek volt egy számomra fontos üzenete. RENGETEG szemetet termelünk. Akkor is, ha moshatózunk, meg akkor is, ha nem. Szerintem moshatóval kevesebbet, de még úgy is sokat. Sok helyzetben nincs választásunk, másban viszont van. Ezért érdemes a dolgok mögé nézni, tudatosan vásárolni, dönteni, mert ezek a kis lépések összeadva azért elég erősek tudnak lenni (mint ahogy a sokezer született gyerek álatal elhasznált mosógép is sok tonnában.... ugyanennyi család ha csak 2-3-4 dologban döntene nagyon tudatosan, az ennel nagyobb eredményeket jelentene pozitív irányban. inkább erre koncentráljunk:)

Mondok is egy pártfüggetlen tippet: merjetek ki a fürdővízből minden nap 20 litert (egy vödör) és másnap azzal öntsétek le a vécét, azzal mossatok fel. Ez annyit jelent, hogy napi 20 liter tiszta vizet nem húztok le a vécén!!! Ez éves szinten 7300 liter/családot jelent. És ha - az arányok kedvéért - minden újszülött családjában ezt csinálnák (ami a cikkből kiderül, hogy évi 9ezer), akkor Magyarországon 657.000 hektoliter vizet nem szennyezünk be. 

Ebben az a jó, hogy bárki csinálhatja, nem kell hozzá moshatózni vagy eldobhatózni, csak a környezetre kicsit odafigyelni.


1 megjegyzés:

  1. Mennyire igaz a sok kicsi sokra megy... Minden értelemben ;) hasznos és jó (jobb) cikk volt, köszönöm!

    VálaszTörlés

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: