2014. február 1., szombat

Apró trükkök a takarékossághoz. Víz, villany, gáz.

Igyekeztem olyan apróságnak tűnő tippeket, praktikákat összegyűjteni, melyekre ha háziasszonyként odafigyelünk, ha 1-2 szokásunkon változtatunk, akkor jelentős pénzmegtakarítást érhetünk el ÉS mindemellett hatalmas lépést teszünk a környezetünk védelméért. Ezek többségéhez nem kell pénzt befektetni (mint egy hőszigetelésbe vagy napkollektorba), elég odafigyelni. Nem beszélve róla, hogy ezt adjuk tovább szokásként gyerekeinknek!!!
Milyen jó, mikor ők szólnak egymásra, hogy “ne folyasd a vizet” :)


VÍZ, VILLANY ÉS GÁZ témákban fogok könnyen bevezethető, CSAK odafigyelést igénylő trükköket javasolni. Jó sokat méghozzá. Ez több ezer forint megtakarítást is eredményezhet.








Hogy egy háztartásban mi mindennel lehet spórolni, nem tudtam kitérni: nap(sör)kollektor, energiatakarékos berendezések, utólagos hőszigetelés, nyílászárók, folyószámlák havi vezetési díja, hitelek, díjcsomagok (telefon, tv, net), egészségpénztárak lehetőségei(20% megtakarítás- gyógyszer, pelenka, bébiétel, fürdető, hőmérő...!!!), közlekedés, vásárlási szokások (több olcsóbb vagy kevesebb minőségi), önellátás (otthoni növénytermesztés, állattartás, befőzés, főzés), tudatos vásárlás, egészségvédelem (megelőzés, amiben ott az egészséges táplálkozás, sport, vega, nyers, bio kaják stb), közösségi bevásárlások, cserék, szívességek, kapcsolatok, házi kozmetikumok, tisztítószerek......hosszú a sor.... ezek mind olyanok, amikkel pénzt lehet megtakarítani hosszú távon.





ÁRAM

HŰTŐ: leolvasztása, glicerinnel , átkenni (gátolja a jegesedést),  hűtőrács takarítása 10%-kal kevesebb energia. Hűtő elhelyezése - 20 és 25 fok között 40% fogyasztáskülönbség van.
Rend a hűtőben: ha valamit tovább kell keresni, akkor több meleg levegő jut a hűtőbe, soktagú családnál ez jelentős energiatöbblet.
Hőmérséklet: ne legyen a kelleténél alacsonyabb: 6-8 hűtő, -18 mélyhűtő

STAND BY: régi készülékeknél érdemes rá figyelni (egy fogyazstásmérésméréskop pl. kiderült, hogy a kis hangfal fogyasztása elérheti a hűtőét)

VILÁGÍTÁS: 90% meleg, 10% világítás, energiatakarékos esetében 50-70-90% a világítás
Ha 10 percnél rövidebb ideig vagyunk távol, nem kell lekapcsolni a villanyt, mert a kapcsolgatás rövidíti az izzó élettartamát.

BOJLER hőmérsékletének beállítása (tárolós, nem az átfolyós): érdemes évszakonkétnt kikísérletezni, hogy mi a maximálisan szükséges hőmérsékletű víz és arra állítani a bojlert. így nem melegíti, nem tartja feleslegesen melegen a gép a vizet, amihez később úgyis hidegvizet keverünk, megégeti a kezünket fürdésnél, kézmosásnál. nyáron ezt sokkal alacsonyabbra lehet állítani, mert kevésbé igényeljük a forró fürdőket, zuhanyzásokat. 45 fokos víz elég a 60 helyett!
- Nem mindig szükséges állandó hőn tartani a vizet, időkapcsolóval szabályozható, hogy este vagy reggel kell a melegvíz inkább.
A bojlert vízkőtleníteni kell pár évente, mert a vízkőtől az áramfogyasztása meg is duplázódhat. alacsonyab hőmérs. csökkenti a vízkövesedést
Érdemes a melegvizes csöveket leszigetelni, hogy ne keletkezzen út közben hőveszteség.

MOSÁS - hőfok, öko program, mosószerek, koszosodás mértéke stb függvénye
ÖKO program: az energia 90%-át a melegítés teszi ki, az idő ingyen van. Az öko programon,  hosszabb ideig mos alacsonyabb hőfokon.- nem szabad túltömni, hogy a mechanikai hatás jól érvényesüljön
90 helyett 60 fok 40%
60 helyett 35 fok 45%-kal kevesebb áram!

Gépvásárlás: fogyasztási adatok összehasonlítása, bizonyos márkák 2-3 évre gyártottak:(

PORSZÍVÓ: tele a porzsák, akkor is többet fogyaszt



VÍZ - napi átlagos vízigény 130-140 liter/fő

Fontos az esővízgyűjtés!

WC öblítés: régi tartályok 16 l, újak 2-3 l (Dömötör tartály, magyar gyártmány, olcsó, takarékos)
Víztakarékossághoz fontos a gondolkozás, szokásrendszer megváltoztatása: a föld vízkészlete korlátozott, azért mert a csapból folyik, még elhasználjuk! Apró szokásokon ha változtatunk, sokat teszünk a környezetért, éves szinten többezret spórolunk.

FÜRDŐVÍZ újrahasznosítása: wc öblítésre, felmosásra. Este a gyerekek fürdővizéből egy felmosóvödörrel kimerek, azzal lehet a wc-t öblíteni, Felmosni. Így NAPI 20 liter tiszta vizet nem pazarolok el! 7300 liter évente, ami 4500 ft és hatalmas környezeti spórolás, főleg, ha több család is elkezd átállni erre. Több wc esetében több vödör is használható, így dupázódhat a spórolás mennyisége.
A wc tiszta vízzel való öblítésének számunkra nem látványos problémája: a szennyvizet tisztítani kell. Ha leöntök a wc-n tiszta ivóvizet, akkor az már szennyvíz lesz és pénzbe, energiába kerül a tisztítása. Ez is apró környezetvédelmi lépésnek tűnik, ám éves-családi szinten, ha csak a napi vödör vizet nézzük, ez hatalmas mennyiség.
Az a “baj”, hogy a víz túlságosan könnyen hozzáférhető, az emberekben nem is tudatosul, hogy milyen kevés van belőle!

PERLÁTOR felszerelése: olcsó (1000-3000 ft)  levegőbuborkéot kever a vízsugárba, így nagyobb nyomás hatását, érzetét kelti, elég fele annyira megnyitni a csapot. aki folyó víznél mosogat, felével csökkentheti a mosogatásor elfolyó víz mennyiségét. 40%-kal kevesebb víz!
Mindenben érdemes tartós, minőségi eszköz vásárlására törekedni, mert az olcsó, műanyag, könnyen eltörő, elromló tárgyak a szemétben végzik. Azt, ami hamar tönkremegy is ugyanúgy a gyárban legyártják, ugyanúgy szennyezi a gyár a környezetet, ugyanígy ideszállítják… csak éppen pár hónap múlva a kukában végzi. Ezért érdemes javíttatni, minőségre törekedni.

EGYKAROS csaptelepek, nem kell percekig folyatni a vizet, hgy beállítsuk a megfelelő hőmérsékletet, ha cserére szorul a kétkaros, ebben érdemesebb gondolkozni.

ZUHANYZÁS takarékosabb a fürdésnél, de több gyereket azért érdemes egy kádban fürdetni (kicsiket:).




GÁZ


FŐZÉS: kukta (sokkal rövidebb főzési idő, de a kukta viszonylag drága),
Légkeveréses sütőt nem szükséges előmelegíteni (kelt tésztánál semelyiket), egyszerre sülhet 3 féle dolog. 
Leves főzése: ha van vaslap, azt érdemes a gázrózsára tenni, azzal főzni, majd előbb elzárni, 1 órát áll és készre fő a saját hőjétől. 
Fontos a lángméret, hogy a rózsák az edény alját és ne a szélét melegítsék (kotyogós kávéfőző).
Tésztához, teához csak annyi vizet forraljunk, amennyi kelleni fog, ha felforrt, vegyük takarékra, fedővel (fedő nélkül 3-4x több energia kell)
Rásegítés a fűtésre: amerikai konyha esetében a főzéskor hő keletkezik, ezzel előre lehet kalkulálni, lejjebb venni a fűtést Hideg napon főzöm a húslevest, ami ugye több órát fő:) télen sok kenyeret stb sütök, mert utána nyitva hagyom a sütő ajtaját. Több fokkal emeli a szoba hőmérsékeltét. Esetleg a sütés befejezése előtt szellőztetni és ez a hő visszamelegít.


FŰTÉS +3 C hőmérséklet emelés = évi 20% energiatöbblet! (fokonként +6%)
Légnedvesség: nedvesebb levegőt melegebbnek érezzük, célszerű alacsonyabb hőt, nedvesebb klímát teremteni, pl zöldnövényekkel.

Az ablak alatt elhelyezett radiátoros fűtés és a szoba közepén elhelyezett kályha esetében, ugyanakkora hő leadásakor a hőérzet az ablak alatti radiátoraknál akár +4 C-kal is lehet magasabb.

SZELLŐZTETÉS: nem bukóra nyitott ablaknál, vagy fél órás nyitott ablak-ajtóval lehet megoldani, mert ha kihűl a lakás, akkor azt újra kell fűteni. 2-3 percre teljesen kitárt ajtók (minél magasabb a nyílászáró, annál jobb), ablakok teljesen lecserélik a lakás levegőjét (széndioxid és pára kiengedése) és a lehető leghamarabb be kell zárni. A műanyag nyílászáróval korszerűen szigetelet lakások esetében külnösen oda kell figyelni a szellőztetésre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: