2014. március 1., szombat

Amit a mosószódáról mosás előtt tudni érdemes

Sok helyen olvasom, hogy ki milyen mosószert főz, mosóport kever. És a véleményeket is arról, hogy kinek mi nem működött soha és másnál működik ugyanaz évek óta. Hát ilyen a mindenre jó mosószóda is. Egy nagyon fontos dologot azonban nemigen szoktam olvasni ezzel kapcsolatban. 


Méltatlanul mellőzött információ, hogy a szódát mindig meleg, forró vízben feloldva érdemes a gépbe tenni. A feloldatlan szemcsék ugyanis a gépen, lefolyó csövén megtapadva komoly lerakódást képesek produkálni. Ha egy műanyag pohárba mosószódát teszek, rá egy kevés vizet, úgy hagyom pár órára (éjszakára mondjuk), meg lehet nézni az eredményt: beleköt a pohárba, csak levésni lehet róla. Nyilván a gépen nem ilyen töménységbem rakódik le, illetve ott optimális esetben kap egy ecetes öblítést is... de jobb vigyázni a drága mosógépre.

Ha még nem használtál mosószódát, mire érdemes kipróbálni?

- folttisztításra: vízzel keverve a foltra téve
- áztatásra
- mosogatásra (kézi és gépi)
- duguláselhárításra (vécébe öntve, rá a forró víz)

A környezetbarát módszerekről nagyon részletesen lehet olvasni Nyíri Zsuzsanna: Háztartásunk kémiája című könyvében. ITT elolvashatod a könyvet.

Ha pedig környezetbarát háztartást vezetnél, közben pedig saját közösségedet is támogatnád, akkor érdemes körülnézni a Hangák oldalán, náluk mosószódát is találsz.

További mosással, energiagazdálkodással kapcsolatos ötleteket az Ökoklikken is találsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: