2014. május 16., péntek

Eper: ültess, szedj, egyél, főzz, dunsztolj, cimkézz, nyalakodj... vegyszer- és tartósítószermentesen, gyerekekkel

Tavaly írtam ezt a posztot, most kicsit aktualizáltam a friss tapasztalataimmal.
Végre-végre, elérkezett a szabadföldi eper ideje is! Piros, zamatos és idén nagyon jó áron is kapható, főleg, ha magunk szedjük. Érdemes fagyasztani darabolva, pürésítve és persze lekvárnak eltenni is. Sokan még mindig nem merik kipróbálni a tartósítószer mentes lekvárkészítést, hiszen ha megromlik, akkor oda a munka, a gyümölcs... és még lekvár sincs. Bátortalanok próbálják ki első évben egy-egy üveggel, az majd segít meggyőzni őket arról, hogy igenis működik!




A titok nyitja a sterilitásban, az ép, egészséges gyümölcsökben van. A tiszta befőttel üvegeket én pálinkával szoktam átöblíteni, úgy kerül bele a forró lekvár. Rá a celofán, arra (!!!) a szalicil és a tető. Szóval a tartósítószer nem a lekvárral érintkezik, kívülről véd a betolakodók ellen. A betöltés után pár percre fejreállítom, majd megy a melegdunsztba. Ennyi.
Mármint ennyi volt korábban. A befőzőautomata ezen a szokásomon is változtatott, este lepucolom a gyümölcsöt, állni hagyom cukorban, édesítőben, majd másnap kicsit összefőzöm, amikor a gyerekek időt hagynak rá. Ki is hűlhet, nem baj... majd kimosom az üvegetek, steril kupoako vagy celofánt használok. Semmi tartósító sehová. Megy a befőzőautomatába, amiről nem győzöm hangoztatni, hogy aki egészségesen szeretne táplálkozni télen is.... vegyen egyet!!! :)

A cukor kérdését is átértelmeztem, a lekvárok esetében szerintem tized mennyiséget használok, a gyerekeknek külön készítek néhány üveggel nyírfacukorral (xilit). 

Ja igen, a sűrítés... jó kérdés... azt hiszem, most az agar-agar tűnik a legegészségesebb lehetőségnek. Nem próbáltam, de azt hallottam, tompítja az ízeket. Korábban tartósítószermentes lekvár zselésítőt használtam, de a hidrogénezett növényi zsír összetevő ettől is eltántorított. Mivel engem nem különösebben zavar a zselatin, abból tettem bele egy keveset, szépen működik. A kisfiamnak szánt lekvárba azonban kukoricakeményítőt tettem, nagyon jó állagú és finom lett tőle. Bizonytalan voltam azonban ennek a tartósságában... ám kiállta a próbát, nagyon jó ízű lett és egy sem romlott meg.



Az elkészült lekvároknak tervezhetsz egyedi címkét, de több tervezőprogramot is találsz a neten (azóta külön posztban össze is gyűjtöttem az általam fellelhető lekvárcímkéket ITT találod) Az Éva magazin kifejezetten nyomtatható eperlekvár címkét kínál (sőt, az egész nyári lekvárkínálatra felkészül ITT), a Jam Laberizer oldalán ingyenes és igen dekoratív címkéket tervezhetsz. Ha kész vagy, egy mintás anyaggal, darabka rafiával kösd át és mehet a kamrába.

Az eper termesztése sem ördöngősség, tőosztással könnyen szaporítható, indával magától is elszaporodik, ha olyan fajtát választunk, vidékről könnyen beszerezhető olcsón vagy akár ingyen is. A boltban kapható eperpalánták azon túl, hogy drágák, jó eséllyel vegyszerezettek is, hiszen hatalmas, érett eperrel együtt lehet igazán jól eladni (akár áprilisban). Az augusztus-szeptemberben elültetett tövek májusra már szép termést hoznak. Érdemes az eper közé póréhagymát (vagy más hagymát) ültetni, mely megvédi a kártevőktől. Sokan fóliázzák az epret, ám kiskertbe inkább a mulcsot javasolnám, mely azonnal ad egy felületi komposztot, nem engedi a vizet párologni, természetes, az eperszemek se piszkolódnak be (a talajtakarásról bővebben az ÖKOklikk oldalon olvashatsz). Az eper számára legoptimálisabb, ha fenyőfélékkel takarjuk. Balkonládában hasonlóan termeszthető.

Nagyobb tétel beszerzése esetén kezdődhet a befőzés. A klasszikus eper-cukor-vanília mellett idén készítettem csokis, rebarbarás és citromfüves eperlekvárt is. Nincs külön recept, a hagyományos eperlekvárba ezeket belekeverem és kész. Azonban a legfinomabb számomra továbbra is a klasszikus eperlekvár.

Figyelem: ha még nem múlt el egy éves a kisbaba, akkor inkább fagyasszuk le az epret, mert még nem szabad ennie. A bébiételek esetében azért ehetik, mert azoknál speciális eljárással kivonják a magokat. Elvileg a szoptatás alatt sem tanácsolják, de tudtommal ez a kérdés mára azért rugalmasabb (az első gyerekünknél a férjem megpucolta nekem az epret... ).


Babás és kisgyerekes anyukák is belevághatnak azonban az epres finomságok megvarrásába. Legyen szó akár csokis epertortáról vagy éppen fűben bújkáló kis babákról.

Ha igazán egyedi lekvárcímkéket szeretnél, akkor nézz körül, miket rajzoltam pár perc alatt (erre tényleg bárki képes:) KATT


(Ingyenesen felhasználható, akár letölthető címkék a posztban)


Egyik kedvenc desszertünk is eper alapú, a nevét nem tudom, tiramisu-hoz hasonló, csak gyümölcsös... Szörpbe mártott piskótát kell rétegezni mascarponés-tejszínhabos édes krémmel, rá eper és újra piskóta stb... hígabb vaníliapudinggal is működik, egy napot kell állni hagyni. Nálunk itt a kritikus pont.

A másik szuper epertorta recept olyan könnyű, hogy fél óra mindennel együtt elkészíteni és ráadásul nagyon mutatós. A lányom most öt éves, ez a negyedik szülinap, hogy ilyet kap:)
2 tojásból, kis tejből, lisztből, pici sütőporból, édesítőből kevert tésztát készítünk. Ez annyit jelent, hogy összekeverjük, mint a palacsintát, csak sűrű legyen. Egy csatos vagy szilikon tortaformába öntjük, vékonyan és 180 fokon megsütjük, rövid idő kell hozzá.
Közben a krém: szabadon variálható alapanyagokból készül, lehet joghurt, habbá vert tejszínhab, túró ÉS eper. Vagy málna, egyéb piros gyümölcsök, egyszer feketeribizli sűrítménnyel is csináltam, nagyon jó volt. Szóval a hozzávalókat össze kell keverni, a gyümölcsöt alaposan leturmixolni és azt is hozzákeverni. Fele-fele arányban a legfinomabb, de ez is teljesen rugalmas. A lényeg, hogy egy liter legyen belőle (ha több, azt félre kell tenni). Az egy liter krémhez kell keverni a Dr. Oetker féle étkezési zselatint úgy, hogy feloldani 2 csomaggal egy kis vízben és langyosra melegíteni. Nem főzni! Ha ez megvan, össze kell keverni a gyümölcspürével, joghurtos krémmel. Ha szilikon formában sütöttük a tortát, akkor azonnal beleönthetjük a krémet, ha csatosban, akkor előtte érdemes fóliával kibélelni. Lehet bele egyébként egész gyümölcsöket is dobálni, vagy előre megrakni vele a piskótát. Ezt be kell tenni a hűtőbe, kb egy éjszaka alatt megdermed, pont jó lesz, se kemény, se puha. A teteje díszíthető eperzselével úgy, hogy epret, cukrot és vizet összeturmixolunk és leszűrünk, majd zselatinnal elkészítjük. Nagyon jól mutat a torta tetején.

Az ötödik szülinapra a lányom emeletes tortát kért, mivel fogalmam sincs, hogy kell, így egy csokitortára ezt az epertortát tettem:) Nagyon jó lett szerintem.



Aztán ott az epernyalóka. A nyírfacukros nyalókák megjelenése megváltoztatta a lányom életminőségét, ugyanis azelőtt azt gondolta, hogy ő nyalókát bizony soha nem fog kapni. Na, ebből kapott és határtalan volt a boldogság. Eperből is készíthető "nyalóka", hurkapálca és csokoládé kell hozzá. Kreatív anyukák ne elégedjenek meg ennyivel, különféleképpen díszíthető.

Csokoládés epertorta receptek százai közül lehet ilyenkor válogatni, készíthető belőle reggeli műzli vagy akár macaron. Joghurttal, tejszínhabbal keverve, fagyasztva gyerekeknek egészséges jégkrém, tejjel, egyéb gyümölcsökkel turmixnak is az egyik legfinomabb.


Megnyitott szedd magad eperföldek: aktuálisan ITT

Budakalász [Lupa sziget]
  • 11-es főút Lupa-szigeti elágazásnál a Duna gátjánál. - GPS koordináták:
  • Keleti hosszúság: 19.07906 Északi szélesség: 47.61806
Érd
  • 7-es főút Érd elkerülő szakasza mellett - GPS koordináták: A 7-es főútról az ültetvényre bevezető földutat jelöli!
  • Keleti hosszúság: 18.89251 Északi szélesség: 47.36250
Pomáz
  • Dobogókői út mellett, bejárat a KPM-hez vezető úttal szemben. - GPS koordináták: Keleti hosszúság: 19.04804 Északi szélesség: 47.64598
Solymár
  • A 10-es főút mellett, az Auchan áruház alatt - GPS koordináták: Az ültetvényre bevezető földutat jelöli!
  • Keleti hosszúság: 18.96986 Északi szélesség: 47.59582
Szigetszentmiklós
  • Csepelről Szigetszentmiklós felé vezető főút mellett, a Közlekedési Felügyelet után - GPS koordináták: A Csepeli útról az ültetvényre bevezető földutat jelöli!
  • Keleti hosszúság: 19.04735 Északi szélesség: 47.36168
Felhasználva: http://biomama-blog.blogspot.hu/

2 megjegyzés:

  1. Szia!

    A kukoricakeményítős és a zselatinos sűrítésről írnál kicsit bővebben? Mennyi gyümölcshöz kb. mennyi megy ezekből? Főzés előtt, vagy a végén, üvegbe rakás előtt?
    Köszönöm,
    Ildi

    VálaszTörlés
  2. Nem fogok tudni pontos arányokat mondani. A zselatinok hátulján van egy használati útmutató, mind más... van, amit főzni kell, van, amit éppen felmelegíteni. Van rajta egy arány is, hogy mennyi folyadékhoz mennyi való, én annak legalább a negyedét venném, hogy ne egy kocsonya legyen, hanem csak hogy besűrítse. Tehát ha egy zacskó fél literhez való, akkor kipróbálnám, hogy 2 liternyi lekvárba teszek egy zacskóval.
    Keményítő: most ezt nagyon hasra mondom, mert nem vagyok méregetősen főzős.... egy liter folyadékhoz kb egy evőkanálnyi keményítőt kevernék vízzel és azt tenném bele, amikor már készre főtt a lekvár, de még melegítem kicsit. Ha nem csinál semmit, vagy nem elég sűrű, akkor apránként lehet hozzá még keverni. Kb fél percet is várni kell, hogy látszódjon, egyszerre nem szabad sokat tenni bele, mert csak több gyümölcs hozzáadásával hígítható.

    VálaszTörlés

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: