2013. december 3., kedd

10+1 öko tipp karácsonyra, anyukáknak

Most néhány olyan - Ökokör ihlette - gondolatot gyűjtöttem ki, amiknek hasznát veheti, aki szeretné a karácsonyt kicsit kevesebb felhalmozott szeméttel (és nem csak a csomagolópapírra gondolok), kevesebb befektetett energiával vagy költséghatékonyabban megélni. 






1. Első lépés, hogy ne menjünk szupermarketbe (főképp gyerekekkel). Így nem fogjuk megvenni azt, amit nem akarunk, csak az arcunkba nyomják méterenként, miközben karácsonyi zenétől cseng a fülünk, a gyerekeknek is több marad a karácsonyi meglepetésből. Járjunk piacra vagy zöldségeshez, henteshez, pékhez, csatlakozzunk bevásárlókörökhöz. 

2. Vásárláshoz készítsünk listát (legjobb hónapokkal előre dolgozni az ajándékok termén, de még mindig nem késő) és tartsuk magunkat a leírtakhoz. Hasznos lehet egy listát írni arról (mellé az árat), amit "csak úgy" teszünk be a kosárba, a kassza előtt ellenőrizni, hogy mennyi a plusz kiadás.


3. Minden esetben nézzük a termék minőségét. A gyerekjátékokra ez fokozottan érvényes. Törekedjünk inkább kevesebb, de minőségi játék megvásárlására. Ha egy nap múlva a kukába kerül a 2000 forintos összetört távirányítós autó (valós példa), akkor már mindjárt nem is volt olyan olcsó, jobb lett volna meg sem venni. Azt az autót legyártották, többezer kilométerről ideszállították, raktározták, stb... majd kidobom a műanyag és elektronikai alkatrészeivel együtt....... és ebből sajnos rengeteg van! Buzdítsuk a rokonokat is arra, hogy inkább kevesebb legyen a játék, inkább dobjunk össze rá, de az legyen tartós ajándék. Plusz pont jár a környezetbarát vagy újrahasznosított alapanyagért:) Használt de szép állapotú játékok között is érdemes körülnézni!

4. Érdemes az esztétikai kérdéseket is mérlegelni, hiszen végtére is csak hatással vagyunk gyerekeink szépérzékének, értékrendjének fejlődésére, nem? Mesekönyv választásakor mindenképpen olvassunk bele, elképesztően sok a bugyuta történet, ízléstelen grafika... (gyorsan mutatom az egyik kedvencemet, online is lehet olvasni és naggggggyon aktuális)


5. Kritikus pont: csomagolás. Nem fogom azt mondani, hogy nem csomagoljon senki, hiszen a papírtépés annyira az ünnep része, mint a csillagszóró. De van olcsó, kreatív és öko(szerű:) megoldás, mégpedig a postai csomagolópapír. Nagyáruházban is kapható. Mindenképpen kerüljük a fényes, műanyag, fóliás papírokat, mindig gondoljuk át, hogy egyszer használjuk, utána hová kerül??? A postai csomagolópapírból (tudjátok, az a barna) 4-5 hatalmas ív van egy pakkban, 300 ft körül. Rafiával átkötve, esetleg egy kis filcdísszel, ezüstös lakkfilccel kifejezetten csinos, natúr hatású ajándékcsomag köthető belőle. Ahol nagyobbacska gyerek van, esetleg rajzolhat karácsonyi (vagy bármilyen) mintákat a papírra, így sokkal személyesebb lesz. Illetve krumpli- vagy sima nyomdával is szépen kidíszíthető. Ezt a szelektív hulladékgyűjtőbe utána ki lehet dobi (a rajzos részeket pedig elteszi a nagyi emlékbe).


6. Kerüljük az egész ház díszkivilágítását. A karácsonyi fények komoly hatással vannak a környezetre, a fényszennyezésről bővebben ITT olvashattok.

7. Készítsünk magunk dekorációkat, használjunk természetes anyagokat. Ha kész dekorációt vásárolunk, figyeljünk, hogy tartós legyen, illetve ne legyen veszélyes a gyerekekre nézve.

8. Csak óvatosan a hagyományos gyertyákkal. Sajnos a paraffingyertyák égéskor száznál is több toxikus vegyületet képeznek, ami bekerül a levegőbe, belélegezzük. Az illatgyertyáknál ez kiegészül a mesterséges (vegyi) illatok káros hatásaival is. A méhviasz gyertya jó megoldás, ám figyeljünk az időre, mert az hamarabb leég... És ugyan nem vagyok a valódit elektronikussal kiváltók táborának híve, ám a ledes teamécsest ebben az esetben én pártolom, hiszen a gyertya hangulatát idézi, közben nem ég a szobában a paraffin... és a kétévesem se tudja ránkgyújtani a lakást:) persze az adventi koszorún igazi ég.


9. Készítsünk a gyerekeknek (bárkinek) saját kezű ajándékot. Itt a blogon is mutattam már babaházakat, idén én kiskonyhával, varázspálcával és koronákkal készülök nekik. A kiskonyhát a Kicsiház blogról nézegettem, szuper ötletek vannak. Majd a sajátról is mutatok képet mindenképpen:)


10. Érdemes körülnézni, hogy ismerős anyukák közül ki szokott kézműveskedni, őket megkérdezni, van-e karácsonyi ötletük. Sokan foglalkoznak babakészítéssel, horgolással, barkácsolással, varrással, festéssel. tartsunk össze, támogassuk egymást! Így nem csak mi kapunk egyedi ajándékot, hanem az ő gyerekeinek is szebb-jobb juthat valamiből.

Még több baba itt: http://markojuci.blogspot.hu/
+1. Szervezzetek barátok közt karácsonyi ételcserét. Ha mindenki süt egy tálca süteményt, bedobjátok a közösbe, szétosztjátok, akkor minimális munkával nem csak a szokásos beigli-zserbó lesz a karácsonyi vendégváró asztal dísze, hanem mindenki ámulatára 10-15 féle süteménnyel sziporkázhattok. 

Ha vannak további ötleteid, szívesen várjuk!

Forrás: http://biomama-blog.blogspot.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: