2014. június 1., vasárnap

Készételek tartósítása otthon, azaz házi konzervek (figyelem,tartósítószermentes megoldás!)

Pár hónapja bukkantam rá egy TVE cikkre, ami a tartósítószermentes befőzésről szólt, ott találkoztam először a befőzőautomata lehetőségével. Azóta egy barátnőmmel közösen vásároltunk is egyet, és csak befőzök és befőzök és befőzök. A lekvárfőzés, kompótkészítés is elképesztően anyabarát ezzel a módszerrel, ám a legnagyobb előnyét én a kész ételek tartósításában látom. Tettem el már vele húslevest, marhapörköltet, csirkepaprikást, bolognai mártást, csülkös bográcsgulyást, paradicsomos húsgombócot... a lekvárokon túl persze. Egyszer kell egy nagyobb adagot elkészíteni, üvegekbe tölteni és be a gépbe. Hónapok múlva kibontom és úgy esszük, mint a frisset. És ez házi.




Akkor a lekvárokról: igazából nem sokban különbözik a hagyományos dunnás dunsztos megoldástól, azaz melegen kell tartani. Igen ám, de nem mindegy, hogy hogyan, mennyi idő alatt jutok el a pucolatlan gyümölcstől a dunsztolásig. 10 kg őszibarackot hagyományos módszerrel idény nyáron két gyerek mellett esélyem sem lett volna eltenni. De automatával ez így néz ki: este (oké, altatás után) beszélgetés közben megpucolom a barackot, mehet a hűtőbe. Másnap reggel felteszem főni, turmixolom, kész. Hagyom a tűzhelyen akár estig (ha kíhűlt és nagy a meleg, akkor hűtőbe teszem). Kerítek egy zsebkendőnyi tiszta felületet a pulton, elmosom az üvegeket a déli alvás alatt. félreteszem őket. Este szépen üvegekbe töltöm a lekvárt és beteszem az automatába. 60-90 perc alatt kész. Reggelig ott hűl, majd a polcra pakolom. Készen vagyok... kapkodás, forró üvegekkel szaladgálás nélkül. és ami nekem a legnagyobb előny: nem kell a főzést és az eltevést egymáshoz időzíteni, mindenre jut kényelmesen idő. Akár egy napot is várhat minden a hűtőben, ha éppen sírós napja volt a gyerekemnek.
Ugyanezzel a módszerrel készíthető sült paradicsom, padlizsánkrém, ajvár, zakuszka... bármilyen zöldségkrém.
És persze ne feledkezzünk meg a babáknak való natúr pürékről sem, illetve eltehető még natúr ivólé (alma, sárgadinnye, körte, "kubu"), szörp is.

Befőtt, savanyúság: soha ilyen könnyű nem volt házi cuccokat eltenni. Belepakolom az üvegbe a zöldséget vagy a gyümölcsöt, ráöntöm a levét és beteszem a gépbe. Én az őszibarackot csak félbevágtam, fahéjrudat tettem bele, cukrot nem. Pár hónap alatt összeértek az ízek benne, a gyerekek imádják (eleinte ízetlen, idő kell neki). Ugyanígy kell az uborkát, céklát.



Készétel: krumplis és lisztes ételeken kívül mindent lehet. A csontot is érdemes kiszedni a húsból, annak nem tudom az okát, csontos dolgot egyébként sem próbáltam még. Legutóbb bográcsoztunk a kertben, direkt hatalmas adagot készítettem, hat üveg bográcsgulyást tettem el. A minap felbontottam egyet, lencsével összefőztem, csipetke és krumpli ment bele, 30 perc alatt (10 perc munka) elképesztően finom ebédünk lett... Ugyanez a menet, másfél kiló darált hús, házi paradicsommal, cukkinivel, padlizsánnal gazdagítva, 13 üveg bolognai mártás az eredmény, egyszeri nagyobb munka befektetésével. Ez a játszóról fáradtan hazaesve, megfizethetetlen élmény. Már ha nem szeretném, hogy minden nap mirelit halrudat egyenek a gyerekek.Forintosítva, a bolti szószok árával összehasonlítva sem mindegy, az alapanyagokról nem is beszélve. 

Összességében véve, a készételeket szuperül lehet tartósítani így, jó alternatíva azoknak, akiknek kicsi a mélyhűtője... és annál környezetbarátabb is.

Ez ugyan árammal működik, míg a dunna ingyen van! Aki csak lekvárt tenne el dunnás módszerrel, annak nem ajánlom. Ám mint ahogy nálam is történt, vagy elteszem így a lekvárt, vagy sehogy... a boltban vásárolt lekvárnál még mindig jobb, ha használok egy kis energiát. Pláne, ha úgy, mint a mosó-vagy mosogatógép esetében: pontosan annyit teszek bele, amennyi belefér.

Készételek esetében: ugyan nem végeztem számításokat ezzel kapcsolatban, de ha elteszek egy nagy fazéknyi levest, pörköltet stb-t a befőzőautomatában, akkor ugyan használom úgy másfél órát a szerkezetet, ám az ételt a gázon (vagy máson) csak egyszer kellett megfőzni a 4-5 alkalom helyett. Szerintem ezzel árban és energiában még jobbak is vagyunk. Időben pedig.... verhetetlenek:)

Ugyan nem reklám céllal (pontosabban egyáltalán nem azzal!) születnek a posztjaim a befőzőautomatás témában, de azt a visszajelzést kapom, hogy egyre többen vásároltok automatát a hatásomra:) Szóval szeretném kérni, hogy amennyiben egy gyártó rákérdez, hogy ajánlotta-e valaki, kérlek nevezzetek meg ott engem (Györki-Iványi Zsófia vagyok). Köszönöm szépen.

Forrás: http://biomama-blog.blogspot.hu/

2 megjegyzés:

  1. És még egy előnye, hogy megspórolod azt az áramköltséget, amit akkor fogyasztanál, ha a zöldséget, gyümölcsöt mondjuk fagyasztóban szeretnéd tartósítani!

    VálaszTörlés
  2. Hát, ez mondjuk akkor van így, ha külön fagyasztóládát venne az ember emiatt. De ha mondjuk mikróval olvasztanám ki (mert most jut eszembe kivenni és kell), az más, nem?

    VálaszTörlés

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: