2014. július 11., péntek

Házi tészta - sárga, zöld, piros, sima és töltött, édes és sós, rövid, hosszú…

A lányom kedvence a sima tészta. Üresen, ha  lehet hidegen. Na…. ezt nem igazán szoktam engedni, számomra a silány fehérliszt némi tojásporral….. nem étel. 
Néhány évvel ezelőtt felfedeztem a tésztakészítő gépet, amivel friss, házi tojásból, ellenőrzött, jó minőségű lisztből készíthetek házi tésztát, ráadásul színeset is, amitől mindjárt nem „sima tészta” a sima tészta, hisz csak van benne egy kis zöldség. (Nemrég pulykatojást kaptam, abból készítettünk tésztát, ISTENI lett, köszi Dia).


A tésztakészítőmet egy szupermarketben vettem akciósan 3000 ft-ért. A tekerőkarja mindig kiesik…. vagyis már rutinom van, megszoktam, hogy benntartsam, de elég idegesítő jellemző ez. A felsőbb kategória azonban ötször, hatszor kerül ennyibe… így viselem a kieső karral járó bosszankodást:)

A recept annyira egyszerű, hogy ennél talán semmi sem egyszerűbb. Beleütök néhány tojást a tálas mixerbe (dagasztó karos). Ehhez elkezdem adagolni a lisztet és egy kevés sót. Kemény, rugalmas állagú tésztát kell, hogy kapjak. Pontos arányokat írni nem lehet, hiszem tojástól és liszttől is függnek az arányok, de ha csak tojással (víz nélkül) szeretnénk a tésztát, akkor fél kiló liszt akár 6-8 tojást is felvehet. Egy kevés sikér hozzáadásával könnyebb lesz a tészta kinyújtása.


Ha színes tésztát szeretnénk, akkor kevesebb tojás kell bele és zöldségpüré. paradicsom esetében érdemes nagyon sűrűre főtt paradicsompürével dolgozni, egyébként vizes lesz a tészta és színtelen. Céklapürével is érdemes lehet kísérletezni.

Ha zöld tésztát szeretnénk, akkor keverhetünk a tésztába párolt, összeturmixolt spenótot vagy mángoldot is.

Minden esetben az a lényeg, hogy száraz hatású, rugalmas, kemény tésztát kapjunk, amikor gombóccá gyúrjuk.


Ha kész, lisztezett deszkát készítünk elő és egy kisebb darabot levágunk a gombócból, érdemes téglalap formára igazítani. A tésztakészítőt a legnagyobb vastagságra állítva áttekerjük rajta a középre terelgetett tésztát. Érdemes a gépet kissé belisztezni, illetve a gombóc is legyen lisztes.



Ha áttekertük, akkor kisebb vastagságra válthatunk és újra áttoljuk rajta ugyanezt a tésztát. Ha szépre sikerült és a vastagság is megfelelő, akkor akár kész is lehet. Ha ráncos lett vagy egyenetlen, akkor hosszában három felé hajtva még vékonyabbra állított módban újra át lehet tekerni.

Ha így hagyjuk, akkor lasagne, lebbencs lehet belőle, esetleg készíthetünk töltött tésztát, ami sokkal egyszerűbb, mint elsőre gondolnánk. Párszáz forintért vásároltam egy három darabos kiszúróformát, különböző méretű töltött tésztát lehet vele készíteni (túróval töltött fánkot is:). A hátoldalával kör alakúra szúrható, majd ezt a korongot az eszköz másik felére helyezve már tölthető és összeilleszthető is a tészta. Hússal, zöldséggel töltött tésztát és derelyét is lehet ilyen egyszerűen készíteni.




Ha metéltet szeretnénk, akkor a kész hosszú lapokat hagyjuk picit (!) megszáradni. Éppen annyi elég, hogy amire letekerjük az összeset, már kezdhetjük is a metéltkészítést, a lényeg, hogy ne azonnal, mert ha a tészta még túl nedves, akkor beletapad a késekbe. figyeljünk rá, hogy szépen ráfeküdjön a kezünkre a kiérkező metélt, különben összetapadnak a szálak.



Ez a tészta szárítható is, de nagyon kell rá vigyázni, mert törékeny. érdemes akkora dobozokba tenni, amilyen mennyiség egy alkalomra elég. Ha frissen főzzük, akkor a főzési idő sokkal rövidebb.


Mákostésztának……. nagyon ajánlom kipróbálni, egészen különleges élmény, hogy a mákostészta ilyen is lehet. A tyúkhúsleveshez pedig…. elengedhetetlen:)

Ja, és nem mellékesen a gyerekeknek is hatalmas élmény, hogy jé, a tésztát is meg lehet itthon csinálni és hogy ez valóban sokkal finomabb, mint a bolti. És hát persze ők is tekerhetik, gyúrhatják a tésztát, tényleg nagyon ügyesek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: