A lányom kedvence a sima tészta. Üresen, ha lehet hidegen. Na…. ezt nem igazán szoktam
engedni, számomra a silány fehérliszt némi tojásporral….. nem étel.
Néhány évvel
ezelőtt felfedeztem a tésztakészítő gépet, amivel friss, házi tojásból,
ellenőrzött, jó minőségű lisztből készíthetek házi tésztát, ráadásul színeset
is, amitől mindjárt nem „sima tészta” a sima tészta, hisz csak van benne egy
kis zöldség. (Nemrég pulykatojást kaptam, abból készítettünk tésztát, ISTENI lett, köszi Dia).
A tésztakészítőmet egy szupermarketben vettem akciósan 3000
ft-ért. A tekerőkarja mindig kiesik…. vagyis már rutinom van, megszoktam, hogy
benntartsam, de elég idegesítő jellemző ez. A felsőbb kategória azonban ötször,
hatszor kerül ennyibe… így viselem a kieső karral járó bosszankodást:)
A recept annyira egyszerű, hogy ennél talán semmi sem
egyszerűbb. Beleütök néhány tojást a tálas mixerbe (dagasztó karos). Ehhez
elkezdem adagolni a lisztet és egy kevés sót. Kemény, rugalmas állagú tésztát
kell, hogy kapjak. Pontos arányokat írni nem lehet, hiszem tojástól és liszttől
is függnek az arányok, de ha csak tojással (víz nélkül) szeretnénk a tésztát, akkor fél kiló liszt akár 6-8 tojást is felvehet. Egy kevés sikér hozzáadásával könnyebb lesz a tészta
kinyújtása.
Ha színes tésztát szeretnénk, akkor kevesebb tojás kell bele
és zöldségpüré. paradicsom esetében érdemes nagyon sűrűre főtt
paradicsompürével dolgozni, egyébként vizes lesz a tészta és színtelen.
Céklapürével is érdemes lehet kísérletezni.
Ha zöld tésztát szeretnénk, akkor keverhetünk a tésztába
párolt, összeturmixolt spenótot vagy mángoldot is.
Minden esetben az a lényeg, hogy száraz hatású, rugalmas,
kemény tésztát kapjunk, amikor gombóccá gyúrjuk.
Ha kész, lisztezett deszkát készítünk elő és egy kisebb
darabot levágunk a gombócból, érdemes téglalap formára igazítani. A
tésztakészítőt a legnagyobb vastagságra állítva áttekerjük rajta a középre
terelgetett tésztát. Érdemes a gépet kissé belisztezni, illetve a gombóc is
legyen lisztes.
Ha áttekertük, akkor kisebb vastagságra válthatunk és újra
áttoljuk rajta ugyanezt a tésztát. Ha szépre sikerült és a vastagság is
megfelelő, akkor akár kész is lehet. Ha ráncos lett vagy egyenetlen, akkor
hosszában három felé hajtva még vékonyabbra állított módban újra át lehet
tekerni.
Ha így hagyjuk, akkor lasagne, lebbencs lehet belőle,
esetleg készíthetünk töltött tésztát, ami sokkal egyszerűbb, mint elsőre
gondolnánk. Párszáz forintért vásároltam egy három darabos kiszúróformát,
különböző méretű töltött tésztát lehet vele készíteni (túróval töltött fánkot
is:). A hátoldalával kör alakúra szúrható, majd ezt a korongot az eszköz másik
felére helyezve már tölthető és összeilleszthető is a tészta. Hússal,
zöldséggel töltött tésztát és derelyét is lehet ilyen egyszerűen készíteni.
Ha metéltet szeretnénk, akkor a kész hosszú lapokat hagyjuk
picit (!) megszáradni. Éppen annyi elég, hogy amire letekerjük az összeset, már
kezdhetjük is a metéltkészítést, a lényeg, hogy ne azonnal, mert ha a tészta
még túl nedves, akkor beletapad a késekbe. figyeljünk rá, hogy szépen
ráfeküdjön a kezünkre a kiérkező metélt, különben összetapadnak a szálak.
Ez a tészta szárítható is, de nagyon kell rá vigyázni, mert
törékeny. érdemes akkora dobozokba tenni, amilyen mennyiség egy alkalomra elég.
Ha frissen főzzük, akkor a főzési idő sokkal rövidebb.
Mákostésztának……. nagyon ajánlom kipróbálni, egészen
különleges élmény, hogy a mákostészta ilyen is lehet. A tyúkhúsleveshez pedig….
elengedhetetlen:)
Ja, és nem mellékesen a gyerekeknek is hatalmas élmény, hogy jé, a tésztát is meg lehet itthon csinálni és hogy ez valóban sokkal finomabb, mint a bolti. És hát persze ők is tekerhetik, gyúrhatják a tésztát, tényleg nagyon ügyesek!
Ja, és nem mellékesen a gyerekeknek is hatalmas élmény, hogy jé, a tésztát is meg lehet itthon csinálni és hogy ez valóban sokkal finomabb, mint a bolti. És hát persze ők is tekerhetik, gyúrhatják a tésztát, tényleg nagyon ügyesek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: