2014. június 8., vasárnap

Ökopraktikák 2. Kozmetikumaink - mit kenjünk a babákra?

A Születés Hete Ökopraktikák beszélgetés legkisebb részét tette ki ez a téma, mert viszonylag jól utánanézhető. Bátorítom az anyukákat, hogy ne használják a színes-szagos-reklámokban hirdetett babaápolási termékeket (tényleg nem attól lesz boldogabb a baba vagy a család:), mivel azok szinte minden esetben tele vannak allergizáló illatanyagokkal, kőolajszármazékokkal, csupa nem babáknak való dologgal. Ez részben igaz sajnos a gyógyszertári kevert kencékre, popsikrémre, fürdetőre is:( Kerüljük a kőolajalapú, SLS-t tartalmazó termékeket.


A kozmetikumainkat elkészíthetjük otthon mi magunk is. A Lukrécia kencéi oldalon rengeteg recept van, lépésről lépésre bemutatva, egyszerűtől bonyolultig minden van.

A bolti kozmetikumok összetevői a krémmánia oldalon ellenőrizhetők (kevésbé szigorú, mint az antalvali.hu kezdőknek inkább azt ajánlom:). 

Figyeljünk az összetevőkre, jegyezzünk meg párat, amit ki szeretnénk zárni.

Sajnos gyakran öko-nak látszó (rafiával átkötött, ásványi olajként megnevezett stb) termékekkel szoktak kezdő tudatos vásárlókat megtéveszteni.
Kerülendő: SLS, propilén glikol, ásványi olaj (még akkor is, ha „ásványi olajokban gazdag", hiszen attól még az kőolaj! és különösen etikátlan marketingfogás), paraffin, parabének (hormonhatású), triklozán, alumínium sók (dezodorokban, nem ürül ki a szervezetből).

Ez elsőre nehéznek tűnik, végigbogarászni a bolti termékek apró betűit, de hamar kialakul a rutin, megjegyezzük, mit ne vegyünk és elkezdünk egy-egy termékhez ragaszkodni is.

Szinte az összes babáknak készült illatos termék ilyen káros anyagokból készül. A gyógyszertári kevert, receptre felírtak is. Popsikrémek, fürdetők, babaolaj, minden!!!

Mivel helyettesíthetők a hagyományos bolti babatermékek:

Baba fürdés: sima vízzel, natúr szappannal, natúr, bio, BDIH kozmetikummal (ekcéma gyakori). Lehet a fürdővízbe kókuszzsírt tenni, akkor nem kell utána olajozni.
Popsikrém helyett: shea vaj (vizes bőrre kenni, különben dehidratál)
Babaolaj helyett: természetes, hidegen sajtolt olaj, vizes bőrre (oliva, napraforgó stb)
Gyógynövények: aloe vera, körömvirág, levendula, teafa olaj

Aki krémeket, naptejet, fürdőgolyót, stb szeretne keverni, nézegesse a Lukrécia kencéi oldalt.


Ajánlott: Nyíri Zsuzsanna: Háztartásunk kémiája - ITT el is lehet olvasni

Aki vásárolni szeretné a kozmetikumait, tisztítószereit, ajánlom figyelmébe a Hangák közösségi vásárlás lehetőséget, melynek segítségével nem csak környezetbarát, magyar termékekhez juthatunk, hanem még egy általunk választott civil szervezetet is támogatunk. Nézzetek meg, van-e a környéketeken erre lehetőség, csatlakozzatok!

Az Ökopraktikák 1. tisztítószerek posztot ITT találjátok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: