2014. június 8., vasárnap

Ökopraktikák - 1. tisztítószerek

A Születés Hetés "ökopraktikák" beszélgetésről ígértem, hogy írok kis összefoglalót. 

Témák lesznek:
1. Kevesebb tisztítószer - mit használjunk helyette?
2. Kozmetikumaink - mit kenjünk a babákra?
3. Vegyszermentes élelmiszerek - BIO kérdés, mit-honnan lehet helyette, beszerzési források
4. Víz- és energiatakarékosság









TISZTÍTÓSZEREK

A sok-sok flakon tisztítószer kiváltható néhány alapszerrel, illetve ezek keverékével.


ALAPSZEREK:
mosószóda
szódabikarbóna
citromsav
nátrium perkarbonát
ecet

Legfontosabb az öko takarításban, hogy mindennek időt kell hagyni (áztatni).

Mosószóda:  a szódát mindig meleg, forró vízben feloldva érdemes használni. A feloldatlan szemcsék ugyanis a lefolyó csövén megtapadva komoly lerakódást képesek produkálni. 

Mindenből annyit használjunk, amennyit kell.

Gőztisztító, gőzpingvin: forró gőzzel tisztít, magas nyomáson, lehozza a legerősebb zsíros szennyeződéseket, vízkövet, szerintem mindent. Nem kell hozzá vegyszer, csak áram.

Mosás: gallszappan (gallseife, marhaepe szappan), mosószóda, hamulúg, főzött mosószer, mosószóda (foszfátmentes mosópor) 
Fehérítés: nátrium perkarbonát (oxigénes fehérítő) – 60 fokon kezd el hatni, de citromsav hozzáadásával már 40 fokon is működik! A szódabikarbóna is fehérít. 
Foltkezelésre perkarbonát paszta vagy epeszappan.Öblítés: ecet (10%-os, egy deci, biológiai erjesztésű), mosóparfüm, illóolaj (aki idegenkedik még az ecettől, kipróbálhatja az öblítőt felesben felönteni ecettel)Mosogatás: gépbe mosószóda + citromsav (Domestos és társai – a konyhában, ételek közelében semmi helye és a kisbaba körüli fertőtlenítésnél sem), MM Nature mosogatógép por citromsavval 
Bútor, padló: citromlé/olaj emulzió (fa konyhapultot ne mossuk le mosószódával mert felszedheti a lakkot, azt ecetes vízzel érdemes tisztítani) 
Ablak: ecet, alkohol (újságpapírral) 
Dugulás: forró vizet önteni a lefolyóba, vécébe, állni hagyni. Később beleszórni egy bögre szódabikarbóna-citromsav keverékét (ez pezsegve felfut).

Érdemes megnézni a címkéket. Az öko termékek sokszor drágábbak, de nagyon gyakran éppen ugyanannyiba kerülnek, mint a környezetkárosító társaik. Csak a cimkét kell leolvasni és az alapján választani. Egy foszfátmentes mosópor, egy foszfátmentes, növényi tenzidekkel készült vécéfertőtlenítő… ugyanannyiba kerül és ugyanolyan hatékony, mint a jól megreklámozott, ám káros termékek. 

Nem kell mindent azonnal kizárni, lépésenként is lehet haladni, hogy a következő vásárlásnál már valamelyik káros anyag ne legyen a cimkén. Lehet 1-2 dolgot kipróbálni felváltva, pl egy alkalommal ecettel öblíteni vagy mosószódával mosni. Minden termékből van nagyon rossz, jobb és kevésbé jobb, igényfüggő a választás.

Nem kell a drága, öko, vagy öko-nak látszó termékeket megvenni, sok szer házilag is elkészíthető, kiváltható az egyszerű alapszerekkel.
(DM-es külön zacskóba csomagolt vízkőoldó összetétele: citromsav, borsav)

Saját, itthoni listám: mosószóda, szódabikarbóna, citromsav, ecet, aktív oxigénes fehérítő (nátrium perkarbonát) mosóparfüm, vécéolaj, vécégél, CleanEco általános tisztító, CleanEco mosogatószer (MMnatur mosogatógép por).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: