2014. május 5., hétfő

Ökopraktikák zöldülni vágyó anyukáknak - Születés Hete újra







2014. május 9. 15.00 
Beszélgetés: Ökopraktikák a háztartásban
Családi Mókavár

Négy éve beszélgetek szülőkkel a Születés hetén, elég változó témákban. Az első két évben a Beszélj úgy, hogy érdekelje.... című könyvet, EMK Életkerekítő játékot mutattam be, majd a Dunakeszi közösségi kertet (ahol idén tavasszal már húsz, zömmel kisgyerekes család vesz részt, hatalmas lelkesedéssel). 

Idén a TVE-féle szuper Ökokörös tapasztalatokat felhasználva, illetve Ökomama tudásommal felvértezve, hátam mögött öt év "szakmai gyakorlattal" háztartást fogunk zöldíteni. 

Szóval, mi a lényege az öko (tudatos) háztartásnak? Elsőre ugye az öko-bio vonalat az a vád éri, hogy drága. Habár ez nem feltétlen van így (elmondom majd, miért), én olyan olyan megoldásokról szeretnék beszélni, amik nem csak a környezetnek jók, hanem olcsóbbak is a reklámozott termékeknél. Ja, majd' elfelejtettem, mivel környezetbarátak, semmiféle veszélyt nem jelentenek a kisbabánkra!!! 
Erre a beszélgetésre elsősorban KEZDŐ zöldülni vágyó anyukákat, nagymamákat várok.





De hogy mivel is készülök?  
1. Szeretnék beszélgetni egy kicsit arról, hogy a hagyományos, igencsak környezetszennyező tisztítószereket milyen egyszerű, olcsó alapszerekkel lehet kiváltani. 

Nyilván időhiány miatt nem fogok tudni mindenre kitérni, de egy kívánságlista fog körbemenni, amire itt a blogon nagyon részletesen válaszolok majd (lehet kérdezni mosásról, bútorápolásról, bármilyen takarításról, kozmetikumokról, még ételekről is)

Szóba kerül majd az is, hogy ha valakinek nincs kedve, energiája, ideje otthon tisztítószereket, kozmetikumokat készíteni, akkor milyen lehetőségei vannak, hogy mégis megbízható, tiszta termékekhez jusson. 





2. Mit is jelent a takarékosság? Hogyan és mennyit spórolhatunk a vízzel, árammal, gázzal... lemondások nélkül, néhány rossz szokás megváltoztatásával.





3. Mennyi szemetet termelünk? Elmondok néhány (vagy akár rengeteg) ötletet arra, hogyan tehetünk a hatalmas szeméttermelés ellen. A nejlonzacskótól kezdve a mosógépen át. Olyan kérdések ezek, amik kis odafigyeléssel (tudatossággal) már jelentősen lecsökkenthetik a családunk által termelt szemetet. Mindenképpen szeretnék beszélni a komposztálásról, eloszlatni néhány tévhitet. 



4. Mi kerül az asztalra? Honnan lehet megbízható minőségű zöldséghez, húshoz, tojáshoz hozzájutni? Miét is fontos egy kisbabának, hogy vegyszer- és hormonmentes ételeket fogyasszon? Mik a legveszélyesebb zöldségek, gyümölcsök (figyelem, benne lesz az alma, a répa..... hozzátáplálunk ugyebár). Drága a bio, akkor mit tehetünk? Nagyon rövid beszélgetést szeretnék a konyhakertek fontosságáról és a saját termesztésű zöldségekről... elvégre kertvárosban élünk, nem? 

És hogy zöldülni lehet közösséget építve, támogatva is, arról a Hangák kapcsán ejtek pár szót, pláne, hogy a beszélgetés végén a tombolaajándékok közé bekerülnek a bemutatott termékek is:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: