2014. május 9., péntek

Anyaközpontok

Nálatok hogy ment az élet a szülés után? Ott sürgött forgott két nagyi, lelkes, babázni vágyó lánytestvérek, plusz takarítónő és a barátok is gyakran jártak... vagy pár nap férj szabija után egyedül maradtál, főztél, mostál párhuzamosan a gyermekágyas nyugalmi időszakkal... esetleg még a nagyobb tesót is kergetted, pelenkáztad, szórakoztattad a kicsi alvásidejében, hordtad a bölcsibe netán gyalog, közben a picit cipelve, esetleg fájó, érzékeny sebekkel, babakocsit emeletre hurcolva a napi bevásárlással együtt............mindent teljesen egyedül? 

Sok család kerül abba a helyzetbe, hogy dolgoznak a nagyszülők vagy távolabb költözik tőlük, egy idegen városba, ahol senkit nem ismer. De ha közel is a szülés előtti munkahely, a barátok... akkor is megváltoznak a kapcsolatok, érdeklődési körök. Így vagy úgy, de egy kicsit egyedül maradunk. Kérdés, hogy mennyi fizikai és lelki segítséget kapunk (találunk vagy tudunk kérni) ilyenkor.


Sok a nehézség. A pici sokat sír, fáj a hasa. Nyilván, jön a sok jótanács, masszírozzuk, mit ne együnk, blabla. Fáj a mellünk, begyullad a sok tejtől, napokig lázasan fekszünk. Vagy nem sikerül szoptatni, pedig mennyire szeretnénk. Ezer ellentmondásos tanács... azt sem tudjuk, hogy ha szakemberhez fordulnánk, ki lenne az. Közben úszik a lakás, éjjel is óránként kelünk. Stresszelünk, hogy jól csináljuk-e, hiszen mindenki mondja, hogy nem kell felkapkodni ha sír, ne kényeztessük... Szülés utáni depresszió.... dehát van egy szép, egészséges babád. Van. Szerencsére. 

ANYAKÖZPONT.

Szóval, van egy hely, ahová eljárhatok már kismamaként, megismerhetek tapasztalt, tudatosan gondolkozó anyukákat, akik értik - és elismerik - a problémámat és nem rálegyintenek, hogy minden hasfájás elmúlik egy éves kor körül (még egy év így?????). Egy hely, ahol a nevelés kulcsfontosságú, ahol tudják, hogy ezen mi minden múlik. Itt szabadon beszélgethetek, kérdezhetek. Vannak programok. Felnőtteknek, gyerekeknek. Komatálat szerveznek nekem, hogy ha megszületik az első, második kisbabám, akkor csak vele foglalkozhassak. Összeszervezhetek más anyukákkal közös bevásárlást, szívességcserét. Van nagymamaközvetítő klub, ami esélyt teremt az unatkozó nyugdíjast összehozni a nagyszülő nélküli unokával. Nem kis terhet levéve ezzel anya válláról. Vannak tematikus foglalkozások, egészséges életmód, táplálkozás, önismeret témákban. Feltehetek gyakorlati kérdéseket a hordozásról, szoptatásról, szülésről, együttalvásról. Gyakorló anyukáknak, szakértőknek. Könyveket olvashatunk közösen. Vagy lehetek ott CSAK ÚGY. Kismamaként találkozhatok gyerekekkel, hogy ne az enyém legyen majd az első csecsemő, akit a karomban tartok. Persze az is szuper, ha már kis- vagy nagyobb babával tévedek be első alkalommal. Most is van lehetőség ismerkedni, különféle kézműves technikát megtanulni, esetleg kenyeret sütni, kencét keverni. Ez nem baba-mama klub, se nem kreatív gyerekfoglalkozás. Nem a babáról, gyerekről szól, vagyis nem csak róla. Rólam, anyáról, nőről, felnőtt emberről. Ez a hely nyitva van... ide bármikor bejöhetek. Van kávé és tea. Esetleg süti. És kert.

http://anyakozpontok.blogspot.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: