2013. május 5., vasárnap

Zéró hulladék... lehetséges? Konyhai tippek a hulladéktermelésünk visszaszorítására.

Egy kaliforniai család elhatározta, hogy új házba költözésük alkalmából megszabadulnak az addig felhalmozott hulladékaiktól... és ennél is tovább mentek. Egyáltalán nem termelnek hulladékot! Nincs nejlonzacskó, műanyag flakon, papírtörlő, műanyag tányér, felesleges csomagolás. Olyan helyeken vásárolnak, ahol lehetőség van a saját vászonzsákjaikba kimérni a szárazárukat, a húsfélékhez, tejtermékekhez például üvegeket visznek magukkal. A tisztítószerek és kozmetikumok flakonjai sem jelentenek problémát, mivel mindent maguk is elő tudnak állítani. A felesleges vásárlásokat tudatosan igyekeznek visszaszorítani, elsősorban használt ruhákat vesznek.
Az édesanya - Bea Johnson - blogján rengeteg hasznos ötletet és tanácsot tett közzé, mely engem is arra inspirált, hogy átvizsgáljam saját háztartásomat, lehetőségeimet... mert ugye minden elhatározás, anyagi helyzet, a lakás-ház adottságai, idő és energia kérdése is ez. Bea Johnson tízes csokorba gyűjtötte, hogy melyik területen hogyan csökkenthető a szeméttermelés, megpróbálom - blogja pontjai nyomán - én is összeszedni, hogy melyik területen mit tehetek én, itt, most

Tartsatok velem, gondoljátok tovább... Ti mit tehettek meg?





Azt már most látom, hogy a zéró hulladék célkitűzés részemről egyenlőre esélytelen (na de mindenben lépésenként haladunk ugyebár). Mivel jóideje már amúgy is környezetemre odafigyelve vásárolok, célom most a szemét mennyiségének további csökkentése. Átlagosan 450 kg szemetet termelünk évente, ezt kéne akármennyivel (!!!!!) csökkenteni... túl a szelektív hulladékgyűjtésen:) 

Erre keresem a lehetőségeimet az alábbi témakörökben, Bea Johnson blogja nyomán:
1. Konyha (ez lesz alább)
2. Fürdőszoba (link)
3. Kert (link)
4. Mosás, takarítás
5. Étkezés, szórakozás
6. Munkahely
7. Szekrényeink tartalma
8. Gyógyszerek, vitaminok
+1 kisbaba körüli szemétcsökkentés (link)




A témák helyenként fedik egymást, illetve kiegészülnek az energiagazdálkodással.

KONYHA 


1. Cseréld le az eldobhatót többször használhatóra! A papírtörlőt rongyokra (régi póló), az alufóliát, folpackot zárható tetejű üvegekre (de annál még a műanyag doboz is jobb alternatíva), használj textilszalvétát.



2. Ha teheted, vásárolj kimért árukat. A piacon a zöldségeket, magvakat saját textilzsákodba kérd, a tojáshoz vigyél papírtálcát! Ne vegyél előre műanyag dobozba sok műanyaggal becsomagolt zöldséget-gyümölcsöt!!!







3. Vásárolj termelői piacokon. Ezek szerencsére most reneszánszukat élik. A tojástartót vagy a palánták kis edényeit visszaviheted az árusnak legközelebb, biztosan örülni fog!
Termeszthetsz otthon a kertben, balkonon, ablakpárkányon zöldségeket, fűszereket, de sok új közösségi kert nyílt az idén.





4. Igyál csapvizet!











5. Használj házi készítésű tisztító- és mosogatószereket! Szódabikarbónával, ecettel, citromsavval szinte minden tisztítószer helyettesíthető a konyhában. Szódabikarbóna adagolható mosogatógépbe, ecettel pedig az öblítő folyadék is helyettesíthető. Ha mégis vásárolod a mosogatószert, akkor kartondobozos kiszerelést keress, kerüld az egyesével csomagolt tablettákat!

6. Komposztálj! Ha van egy icipici kerted, már könnyen megteheted (tudom, mert az enyém igazán kicsike!), nem büdös, hidd el. Már kapható lakásban is használható, szemetesvödör nagyságú komposztló is. És ha hiszed, ha nem, komposztálni nagyon jó érzés!





7. Annyi ételt vásárolj, amennyit megesztek!










8. Használd a kuktát! A főzési idő a felére is csökkenhet. Ha nincs, fedőt mindenképpen tegyél főzés közben az edények tetejére, mert anélkül az energia jelentős része elvész.





9. Tervezd meg a sütést! Ha van légkeveréses sütőd, egyszerre 2-3 dolog is elkészíthető benne, ugyanannyi energiával.






10. Sütés után télen hagyd nyitva a sütőajtót, hogy az is rásegíthessen a fűtésre. Használd ki a tartalék hőt: ha megsült az étel, akkor a meleg sütőben felmelegítheted ami már kihűlt.








Nos, mit tudsz bevállalni? Ha egyet, akkor egyet... ha csak alkalmanként, akkor úgy. De törekedj:)

Konyhai szokásaidat tesztelheted az ÖKOklikk oldalán is, a cikket és további érdekes olvasói tippeket pedig az Ökoklikk fórumban találsz, ahol bátran hozzá is szólhatsz a témához.
Forrás: http://biomama-blog.blogspot.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: