2013. május 6., hétfő

Zéró hulladék - kevesebb hulladék a gyerekek körül


"Zéró hulladék" sorozatunk folytatása ezúttal a kisbaba és gyerekek körüli szemét csökkentésével foglalkozik.









Bea Johnson blogjának nyomán az alábbi témákkal foglalkozunk:

1. Konyha
2. Fürdőszoba
3. Kert
4. Mosás, takarítás
5. Étkezés, szórakozás
6. Munkahely
7. Szekrényeink tartalma
8. Gyógyszerek, vitaminok
+1 téma lesz a kisbaba körüli szemétcsökkentés




Igen, most a fürdőszobának kéne következnie, ám most nagy kedvet kaptam a babás témához, így jöjjön a "plusz egy".





1. A kisbaba fürdetéséhez semmilyen fürdetőre nincs szükség (a kórházban sem)! Kerülj minden kozmetikumot, különösen odafigyelve az SLS (Sodium Laureth Sulfath) tartalomra. Natúr- és biokozmetikumok ezt egyáltalán nem tartalmazzák, de léteznek olcsóbb, ám jó minőségű termékek is. Általában a nagy, divatos, reklámozott, illatos márkák termékei tartalmazzák a legtöbb káros anyagot! Ma már sokan készítenek házilag illatos szappanokat.
(Tudatos Vásárló cikke a fürdetőkről)

2. Használj természetes mosószereket, öblítőket! Sokan a kisbaba születése után kezdenek mosódiót, szódabikarbónát, ecetet használni.





3. Használj mosható pelenkát! A használt pelenka termeli a legtöbb szemetet!
(Tudatos Vásárló cikke a "rongyokról":)







4. Popsikrémet akkor használj, ha feltétlen szükségesnek véled. Kamillás, olívaolajos lemosással sokszor megelőzhető, gyógyítható a pirosodás.
(Tudatos Vásárló cikke a krémekről)


5. Használj mosható popsitörlőt! Ha mégsem, igyekezz minél kevesebb lapot elhasználni a pelenkázáskor. Ha a pelenkával először letörlöd a nagyját, akkor 1-2 popsitörlő is elegendő lesz és a kezed is tisztább marad:)
(Tudatos vásárló cikke a popsitörlőkről)



6. Kerüld a feldolgozott, előrecsomagolt élelmiszereket, vásárolj piacon, szezonális zöldséget-gyümölcsöt. Ha teheted vásárolj bio, vegyszermentes élelmiszert kisbabádnak. Ha helyi terméket veszel, akkor a szállítás sem terheli a környezetet. Sokan árulnak házi csirkét, tojást.





7. Keress lakóhelyeden kosárközösséget, közösségi kertet! Így olcsón és megbízhatóan juthatsz jó minőségű hazai, vegyszermentes élelmiszerekhez.









8. Ne halmozd el felesleges játékhegyekkel!Természetes anyagú, jó minőségű játékokat válassz. Régi edényeket használhatja homokozáshoz, főzőcskéhez. Készítsetek közösen játékokat (babaházat, madáretetőt, stb) újrahasznosított anyagokból.






9. Gyűjtsétek szelektíven a hulladékot.








10. Tanítsd meg gyermekedet takarékoskodni a vízzel, kézmosásnál, fogmosásnál, használjatok fogmosópoharat.









11. Vásárolj használt ruhát! Licitálós oldalakon, turkálóban is találsz, de egyre népszerűbbek a facebook-on a baba-mama csoportok, településenként felosztva. Ha nem találsz lakóhelyeden ilyen csoportot, hozz létre egyet (segítünk, ha kéred). Így a keresett holmikért nem kell postaköltséget fizetni. Egyre több ruhacsere program is létezik, ahol ingyen cserélheted le ruháidat. Nézz körül, biztos nálatok is van bababörze, esetleg garázsvásár.
12. Tanulj meg kötni, horgolni, vagy keresd az ügyeskezű anyukákat! Igyekezz minél több ruhát magad előállítani.







13. Drága babakocsi helyett használj hordozóeszközt. Gyönyörűek és rendeteg hazai gyártó van... leginkább anyukák.




Gondold át, TE mit tehetsz a környezetedért? Azért a környezetért, amiben gyermekeid és unokáid fognak felnőni. Tudsz rá vigyázni! Ez sokszor sajnos pénzbe is kerül, ám legtöbbször "csak" egy kis odafigyelésre, szemléletváltásra.

Forrás: http://biomama-blog.blogspot.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: