2013. május 14., kedd

Mosható pelenka fajták II. - egyben feladható pelenkák

A sorozat első részében a több részletben feladható pelenkákról írtunk. Ha valaki az összetettsége miatt esetleg idegenkedik ezektől, megoldást jelenthetnek az egyben feladható pelenkák, amelyek az eldobhatóakhoz hasonló egyszerűséggel varázsolhatóak a dedre.

Mik az ilyen pelenkák előnyei, és mik a hátrányai? Egyáltalán, mik ezek a varázsszavak: AIO, AI2, SIO, hibrid? És hol a zsebe a zsebes pelenkának?

Zsebes pelenkák [link]


Ezek a pelenkák két részből állnak, a nedvszívó betétet be kell csúsztatni egy derékrésznél kialakított nyíláson. Ha ezt megtettük, gyakorlatilag pont olyan egyszerű pelenkát kaptunk, mint az eldobható pelenka. Abszolút apakompatibilis.

Hátránya, hogy kialakításánál fogva hamarabb kivezeti a nedvességet (mivel combnál össze van varrva a legbelső réteg és a külső nedvességzáró, és a terhelést belülről kapja).



AIO - All In One pelenkák [link]

Ezek is az apakompatibilis pelenkák közé tartoznak, bár itt általában a bevarrt betéteket különbözőképpen lehet hajtogatni. Sokat úgy alakítanak ki, hogy természetes, vagy műszálas szárazontartós felület is érintkezhessen a baba bőrével, igény szerint.

Hátrányuk egyrészt,hogy ezek a pelenkák száradnak a leglassabban. Erre találták ki megoldásként a következő fajtát.
Másrészt egy komplett pelenka csak egyszer adható rá a gyerekre, használat után minden része megy a mosásba.









AI2, azaz SIO - All In Two, azaz Snap In One pelenkák [link]

Ezek a rövidítések azt jelzik, hogy a betétet megcsinálták (általában) patentolósra, így egyrészt a száradási időt lehet lerövidíteni, másrészt ha a külső nem lett elhasznált, többször lehet használni.
A feladása ugyanaz, mint az AIO pelenkának.




Hibrid pelenkák [link]

A hibrid pelenkák úgy vannak kialakítva, hogy többféle betéttel, akár eldobhatóval is használhatóak. Általában egy "flat" típusú nedvszívó kerül bele, amit akár prefolddal vagy tetrapelenkával is helyettesíthetünk.
Több hibrid pelenkának csak a betét fogadórésze a nedvességzáró anyag, így a külső része már egy puha pamutanyagból is lehet.

A külsőket többször is lehet használni, a batét tartó "csónak" is cserélhető néhány típusnál.

Az eldobható betétek lebomlóak, komposztálhatóak a legtöbb márkánál.























Az egyben feladható pelenkák utazás, vagy otthontól távollét során a legpraktikusabbak, mikor nem lehet előre tudni, milyen körülmények lesznek a pelenkázáshoz.
Van, aki a könnyű feladhatósága miatt az egész szettet ilyenekből állítja össze, ez viszont egy drágább megoldás.

Forrás: http://biomama-blog.blogspot.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: