2013. április 4., csütörtök

Közösség, mezőgazdaság, bizalom, közös konyha, együttműködés... nézz bele


Létezik olyan kereskedelmi modell, ami nem egyik vagy másik fél átverésén alapszik. Így indul a kisfilm. Termelő, kereskedő és vásárló egyaránt jól jár. Ez a közösségi mezőgazdaság. Európa szerte terjed a mozgalom, egyre többen térnek vissza a hagyományos, vegyszermentes földműveléshez. És amit csinálnak, mindenki nagyon élvezi. 

Hogyan működik? 



A gazdálkodó előre leszerződik a vásárlókkal, akik fix díjat fizetnek neki. A gazda cserébe bizonyos időszakonként általa összeválogatott terményeket ad át a vevőinek.

Az alábbi filmben bemutatnak egy ökofalut (Sieben Linden), melynek közös konyhája van, a lakók felváltva főznek! Már régóta megfogalmazódott bennem is erre az igény egyébként (bosszantóan sok időt vesz el a minőségi ételek elkészítése), nemrég hallottam is erre magyar kezdeményezést. Érdemes a filmben megfigyelni, hogy hány féle ételből lehet választani!!!! 
És nem csak a főzés közös! Az eszközeiket is megosztják, több, mint száz emberre jut három mosógép! A miénk tavaly elromlott, nem kis érvágás volt karácsony előtt újat venni. Ebben a konstrukcióban negyven emberre jut egy mosógép... annak minden költségével.

Bepillanthatunk a tahitótfalui Három Kaptár Biokertészetbe is, ami hasonló elven működik, már ami a kertészetet illeti. Leszerződnek egy évadra, a vásárlók pedig örülnek annak, amit frissen kapnak.

A német modell alapja a bizalom. El tudunk képzelni egy olyan közösséget, ahol annyit fizetek egy szolgáltatásért (az ételért!!!), amennyit felajánlok??? Ott működik.
A magyar gyakorlatban inkább az általány fizetés látszik beválni, ami szintén nagyon jó!




Forrás: http://biomama-blog.blogspot.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: