2013. január 19., szombat

20% kedvezmény MINDEN babaápolási termékre! Te egészségpénztár tag vagy?

Kisgyerekes anyukákkal beszélgetek. Egészségpénztár. "Ááá, mi nem kapunk cafeteriát. Akkor meg minek?" Ez egy nagyon általános vélekedés az egészségpénztárakról, melyből az is látszik, hogy sajnos mennyire kevesen tudnak arról a bárkinek járó 20%-os adójóváírásról, ami az EP nagy-nagy előnye és többek között babaápolási termékekre, orvosi, kórházi szolgáltatásokra, őssejtlevételre is igénybe vehető. És most csak a kismamás-babás dolgokról beszélek. Nagyon röviden - és remélem érthetően- ezt fogom most bemutatni, hogy minél többen élhessetek ezzel a lehetőséggel. 
Itt a blogon, a facebook oldalunkon és privát levélben is kérdezhettek, megpróbálunk utánajárni, tanácsot adni! Használjátok ki, ez nagyon nagy spórolás!!!






20% adójóváírás jár (maximum 100ezer forint évente) minden egyéni befizetés után. 

1. Első lépés, válassz egy egészségpénztárat. Nekem szimpatikus, ahol évente befizetési akciók vannak, olyankor sokat lehet spórolni a levonásra nem kerülő jutalékokon (belépési díj és százalékos levonás mindenhol van, de sok az akció).
2. Kezdd el gyűjteni a számlákat. Nem kell, hogy pénz is legyen a kártyádon!!! EP számlát úgy tudsz kérni bármelyik patikában, drogériában (DM, Rossmann), hipermarketben vagy éppen a biomama.hu webáruházban:), hogy ÁFÁ-s számlát kérsz, melyen szerepel az egészségpénztár neve, címe és a kártyatulajdonos neve, kártyaszáma.
3. Az év vége felé (november) számold össze, hogy körülbelül mennyit költöttél EP-ra elszámolható termékekre a számlák alapján, majd fizesd be ezt az összeget. 
4. A számlákat másold le magadnak, majd küldd be a pénztárhoz.
5. Harminc napon belül a pénztár feldolgozza a számlákat és az elszámolható termékek árát a kért számlaszámra visszautalja neked (maximum annyit, amennyi pénz a kártyádon éppen van).
6. Adóbevalláskor mellékeld az EP által küldött igazolást és írd be a visszaigényleni kívánt összeget, mely az egyéni befizetésed 20%-a!
7. Ezt az EP számládra fogod automatikusan megkapni adójóváíráskor.

Évek óta fizetek be saját magamnak az EP-számlámra. Eleinte befizettem egy nagyobb (maximális!!!) összeget, majd egész évben azon főtt a fejem, hogy hogy fogok annyi számlát összegyűjteni. Idén már ezt a számlákat előregyűjtős módszert gondoltam ki, ez sokkal biztosabb.
Volt rá sajnos példa, hogy orvosok, fürdők (amikor még lehetett) azt mondták, hogy szerződésben állnak a pénztárral, majd a beküldés után derült ki, hogy mégsem. Ez nagyon bosszantó volt! Ha a számlákat előre beküldöm, akkor a pénztár telefonon tájékoztatni tud az elfogadott számlák összegéről! 

Íme néhány termék, mely után jár a 20%-os kedvezmény (figyelem, pénztáranként nagyon változó, ez egy összegzés! Érdemes előre érdeklődni, ez alapján választani):

- eldobható pelenka
- szoptatós melltartó
- lázmérő, vízhőmérő
- csecsemőmérleg
- légzésfigyelő, bébiőr
- babafürdető
- popsikrém
- gyógyszerek, homeopátiás szerek, gyógynövények
- nőgyógyászati vizsgalat, CTG, szülés, műtét stb. (orvosnál, kórházban rá kell kérdezni, hogy szerződésben áll-e a pénztárral, ha nem, akkor kössön szerződést! Közeli hozzátartozó nevére is kérhető a számla, azaz ha a férjnek van kártyája, akkor is kaphat a feleség számlát terhesgondozásról)
- kórházi magánszoba
- fogorvosi kezelés, műtét
- 4D ultrahang vagy babamozi
- mellszívó, tejtárolók
- sterilizáló készülék, folyadék
- cumi, cumisüveg, etetőkanál
- bébiétel, tejpép
- kókuszmatrac (ORKI engedélyszámmal rendelkező)
- őssejt levétel és éves tárolási díj (+ a vérvételek is)
- gyógytorna, Dévény torna





6 megjegyzés:

  1. Remélem, nem veszed okoskodásnak,csak egy kis kiegészítés: a számlán nem a kártyaszámot kell szerepeltetni, mert nem feltétlenül kell kártya az egészségpénztári tagsághoz (pl. Medicina), hanem a tagsági számot kell feltüntetni. Ha kártyája is van az egészségpénztári tagnak és van az egészségpénztári számlán pénz, akkor sok gyógyszertárban egészségpénztári kártyával is lehet fizetni.

    Ami fontos felhasználási terület lehet még a gyógytorna, Dévényes torna, nagyon sok magángyógytornász szerződésben áll egészségpénztárakkal. Ezek elég nagy összegek ahhoz, hogy érdemes legyen használni az egészségpénztárat.
    Bár nem babás dolog, de még a fogorvosi dolgok is elszámolhatók és manapság ezek a kezelések sem olcsók.

    Azt pedig azért meg kell említeni, hogy a tagságnak és/vagy az egyéni befizetéseknek van némi költsége (vagy %-os a befizetések összege után vagy egy fix összeg), de ez minimális a kihasználható összeghez képest.

    VálaszTörlés
  2. Bocs, látom, hogy a fogorvost írtad te is:-)

    VálaszTörlés
  3. Azt meg tudod esetleg mondani, hogy melyik egészségpénztárnál számolható el például a pelenka és a popsitörlő? Annyi van, mint égen a csillag és ha lenne tipped, megköszönném...!

    VálaszTörlés
  4. Andi, köszönöm, minden észrevételnek örülök, igyekszem teljes képet adni. Lehetetlen lesz, már látom!
    A gyógytornával a blogbejegyzést kiegészítem (én is használtam arra is egyábként:)
    A tagsági számot is korrigálom. Nehéz mindent jól írni, mert minden ep más:(
    Igen, vannak %-os levonások, az első pontban említem is, de akkor ezt is jobban kiemelem.
    Ha van pénz a kártyán, akkor lehet vele fizetni sok helyen. Én ebben a példában csak az utólagos befizetést fejtettem ki.

    VálaszTörlés
  5. Málna, hát ez a kettőt úgy gondolom, hogy mindegyiknél. Én a Patikát használom, úgy láttam, ők elég sok terméket elszámolnak. (nem kapok tőlük jutalékot:)

    VálaszTörlés
  6. Én Medicinás vagyok, ők is nagyon sok mindent elszámolnak, a pelenkát is.

    VálaszTörlés

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: