2014. június 8., vasárnap

Ökopraktikák 4. Energia - mennyit spórolhatunk vele?

Most egy olyan összegyűjtött anyagot fogok közzé tenni, amit tavaly a NOE Környezettudatossági napján mondtam (hadartam) el az ott lévőknek.
Célom az volt, hogy bemutassam, hogy APRÓ változásokkal, odafigyeléssel, tudatossággal mennyi energiát spórolhatunk meg, akár anélkül, hogy életformánkon, fogyasztási szokásainkon változtatnánk. Odafigyeléssel. Az így megtakarított pénzen pedig akár vásárolhatunk egészségesebb élelmiszereket.

Olyan tippeket próbáltam összeszedi, amik nem igényelnek nagyobb beruházást (napkollektor). hogy egy háztartásban miken lehet még spórolni, az külön téma, most a víz, villany, gáz témakörében gondolkoztam mégpedig úgy, hogy miben léphetünk előre mi, anyukák. (nem térek ki az energiatakarékos izzókra és a csöpögő csapra, ígérem:)

Ez nem egy prózai dolog lesz most, hanem felsorolás, nézzétek át, essetek neki, vagy próbáljatok ki csak egyet, a lényeg, hogy elinduljon egy folyamat:


ÁRAM

HŰTŐ: leolvasztása, glicerinnel , átkenni (gátolja a jegesedést),  hűtőrács takarítása 10%-kal kevesebb energia. Hűtő elhelyezése - 20 és 25 fok között 40% fogyasztáskülönbsg van.
Rend a hűtőben: ha valamit tovább kell keresni, akkor több meleg levegő jut a hűtőbe, soktagú családnál ez jelentős energiatöbblet.
Hőmérséklet: ne legyen a kelleténél alacsonyabb: 6-8 hűtő, -18 mélyhűtő
STAND BY: régi készülékeknél érdemes rá figyelni (+ fogyazstásmérés: kis hangfal fogyasztása elérheti a hűtőét)
VILÁGÍTÁS: 90% meleg, 10% világítás, energiatakarékos esetében 50-70-90% a világítás
Ha 10 percnél rövidebb ideig vagyunk távol, nem kell lekapcsolni a villanyt, mert a kapcsolgatás rövidíti az izzó élettartamát.
BOJLER hőmérsékletének beállítása (tárolós, nem az átfolyós): érdemes évszakonként kikísérletezni, hogy mi a maximálisan szükséges hőmérsékletű víz és arra állítani a bojlert. így nem melegíti, nem tartja feleslegesen melegen a gép a vizet, amihez később úgyis hidegvizet keverünk, megégeti a kezünket fürdésnél, kézmosásnál. nyáron ezt sokkal alacsonyabbra lehet állítani, mert kevésbé igényeljük a forró fürdőket, zuhanyzásokat. 45 fokos víz elég a 60 helyett!
- Nem mindig szükséges állandó hőn tartani a vizet, időkapcsolóval szabályozható, hogy este vagy reggel kell a melegvíz inkább.
A bojlert vízkőtleníteni kell pár évente, mert a vízkőtől az áramfogyasztása meg is duplázódhat. alacsonyab hőmérséklet csökkenti a vízkövesedést
Érdemes a melegvizes csöveket leszigetelni, hogy ne keletkezzen út közben hőveszteség.
MOSÁS - hőfok, öko program, mosószerek, koszosodás mértéke stb függvénye
ÖKO program: az energia 90%-át a melegítés teszi ki, az idő ingyen van. Az öko programon,  hosszabb ideig mos alacsonyabb hőfokon- nem szabad túltömni, hogy a mechanikai hatás jól érvényesüljön
90 helyett 60 fok 40%
60 helyett 35 fok 45%-kal kevesebb áram!
Gépvásárlás: fogyazstási adatok összehasonlítása, bizonyos márkák 2-3 évre gyártottak:( kérjük ki a szerelő véleményét vásárlás előtt.
PORSZÍVÓ: tele a porzsák, akkor is többet fogyaszt

VÍZ - napi átlagos vízigény 130-140 liter/fő

Esővízgyűjtés!
WC öblítés: régi tartályok 16 l, újak 2-3 l (Dömötör tartály, magyar gyártmány, olcsó, takarékos)
Víztakarékossághoz fontos a gondolkozás, szokásrendszer megváltoztatása: a föld vízkészlete korlátozott, azért mert a csapból folyik, még elhasználjuk! Apró szokásokon ha változtatunk, sokat teszünk a környezetért, éves szinten többezret spórolunk.
FÜRDŐVÍZ újrahasznosítása: wc öblítésre, felmosásra. Este a gyerekek fürdővizéből egy felmosóvödörrel kimerek, azzal lehet a wc-t öblíteni, Felmosni. Így NAPI 20 liter tiszta vizet nem pazarolok el! 7300 liter évente, ami 4500 ft és hatalmas környezeti spórolás, főleg, ha több család is elkezd átállni erre. Több wc esetében több vödör is használható, így dupázódhat a spórolás mennyisége.
A wc tiszta vízzel való öblítésének számunkra nem látványos problémája: a szennyvizet tisztítani kell. Ha leöntök a wc-n tiszta ivóvizet, akkor az már szennyvíz lesz és pénzbe, energiába kerül a tisztítása. Ez is apró környezetvédelmi lépésnek tűnik, ám éves-családi szinten, ha csak a napi vödör vizet nézzük, ez hatalmas mennyiség.
Az a “baj”, hogy a víz túlságosan könnyen hozzáférhető, az emberekben nem is tudatosul, hogy milyen kevés van belőle!
PERLÁTOR felszerelése: olcsó (1000-3000 ft)  levegőbuborékot kever a vízsugárba, így nagyobb nyomás hatását, érzetét kelti, elég fele annyira megnyitni a csapot. aki folyó víznél mosogat, 40%-kal csökkentheti a mosogatásor elfolyó víz mennyiségét.
Mindenben érdemes tartós, minőségi eszköz vásárlására törekedni, mert az olcsó, műanyag, könnyen eltörő, elromló tárgyak a szemétben végzik. Azt, ami hamar tönkremegy is ugyanúgy a gyárban legyártják, ugyanúgy szennyezi a gyár a környezetet, ugyanígy ideszállítják… csak éppen pár hónap múlva a kukában végzi. Ezért érdemes javíttatni, minőségre törekedni.
EGYKAROS csaptelepek, nem kell percekig folyatni a vizet, hgy beállítsuk a megfelelő hőmérsékletet, ha cserére szorul a kétkaros, ebben érdemesebb gondolkozni.
ZUHANYZÁS takarékosabb a fürdésnél, de több gyereket azért érdemes egy kádban fürdetni (kicsiket:).


GÁZ
SZELLŐZTETÉS: nem bukóra nyitott ablaknál, vagy fél órás nyitott ablak-ajtóval lehet megoldani, mert ha kihűl a lakás, akkor azt újra kell fűteni. 2-3 percre teljesen kitárt ajtók (minél magasabb a nyílászáró, annál jobb), ablakok teljesen lecserélik a lakás levegőjét (széndioxid és pára kiengedése) és a lehető leghamarabb be kell zárni. A műanyag nyílászáróval korszerűen szigetelet lakások esetében külnösen oda kell figyelni a szellőztetésre!

FŐZÉS kukta (sokkal rövidebb főzési idő, de drága a kukta 15ezer kb),
légkeveréses sütőt nem szükséges előmelegíteni (kelt tésztánál semelyiket), egyszerre sülhet 3 féle dolog. Leves főzése: ha van vaslap, azt érdemes a gázrózsára tenni, azzal főzni, majd előbb elzárni, 1 órát áll és készre fő a saját hőjétől. Fontos a lángméret, hogy a rózsák az edény alját és ne a szélét melegítsék (kotyogós kávéfőző).
Tésztához, teához csak annyi vizet forraljunk, amennyi kelleni fog, ha felforrt, vegyük takarékra, fedővel (fedő nélkül 3-4x több energia kell)
Rásegítés: amerikai konyha esetében a főzéskor többlethő keletkezik, ezzel előre lehet kalkulálni. Hidegben főzöm a húslevest, ami ugye több órát fő:) télen sok kenyeret stb sütök, mert utána nyitva hagyom a sütő ajtaját. Több fokkal emeli a szoba hőmérsékeltét. Esetleg a sütés befejezése előtt szellőztetni és ez a hő visszamelegít.

FŰTÉS +3 C hőmérséklet emelés = évi 20% energiatöbblet! (fokonként +6%)
Légnedvesség: nedvesebb levegőt melegebbnek érezzük, célszerű alacsonyabb hőt, nedvesebb klímát teremteni, pl zöldnövényekkel.

Az ablak alatt elhelyezett radiátoros fűtés és a szoba közepén elhelyezett kályha esetében, ugyanakkora hő leadásakor a hőérzet az ablak alatti radiátoraknál akár +4 C-kal is lehet magasabb.


És ha nem csak spórolni szeretnél, hanem igyekszel a dolgok mögött az összefüggéseket is megérteni:

Tudod, mit jelent az energiafüggőség? Ha érdekel, hogyan változtathatnál, nézz körül az ENERGIAFÜGGŐK oldalán,  hogy megtudd, te mennyire vagy energiafüggő és teszteld, hogy jelenlegi élteted mennyire környezetbarát. 

Gondoltad volna, hogy ha minden energiát izomerővel állítanánk elő, akkor egy emberre 82 embernek kéne dolgoznia? Nem sok ez egy kicsit?
Hogy hogyan mozdíthatunk ezen? Válaszokat a szuper videókban találsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: