2013. október 23., szerda

A nagy átverés: HÉT zöldséges édes sütemény

Figyelem, zöldséges sütemények következnek! 

Miután a nyáron berobbant három cukkinibokrom is, tovább kellett lépni a rántott zöldségeken. A cukkini-lasagne hatalmas sikert aratott, de még messzebb mentünk, édességet gyártunk. Kínunkban vagy sem, a végeredményről a környezetünknek fogalma sincs.

A cukkini után a tökszezon jött, azóta még mindig a tök folyik a fülünkön is...

Most pedig jön a sütőtök, a cékla. Mind remek süteményalap.

Elkezdtem hát összegyűjteni a zöldséges sütemények receptjét, amikkel nem csak babák és gyerekek, de még az apukák is átverhetők:) 

1. Cukkinis csokis süti



- egy kisebb cukkini, meghámozva, lereszelve (30 dkg)

- 20 dkg tk rozsliszt
- 10 dkg barna cukor
- 3 tojás
- 15 dkg puha vaj
- 150 ml tej
- 2 ek. reszelt vagy apróra darabolt mandula vagy dió
- 1 zacskó foszfátmentes sütőpor
- 4 ek. cukrozatlan kakaópor
- 5 dkg apróra vágott étcsokoládé
- 1 tk. fahéj
- reszelt citrom- vagy narancshéj (BIO)

- pikáns lekvár (kenésre)


A reszelt cukkinihez (tökhöz) hozzákeverjük a nedves hozzávalókat, majd úgy, mint a muffinoknál, jöhetnek a szárazak. Lehet tortaformában, őzgerincben, muffinformában, kuglófnak. Ha tortának sütjük, középen kettévágva pikáns lekvárral tölthető, csokival leönthető. Soha senki nem fog rájönni (sátáni kacaj:).

2. Répatorta
- 4 tojás
- 15 dkg cukor (nyírfa)
- 5 dkg méz
- 45 dkg reszelt répa
- 25 dkg liszt (lehet vegyesen sima és tk rozs)
- 10 dkg mandula vagy dió
- fél cs. foszfátmentes sütőpor
- 1 mokkáskanál fahéj
- 10 dkg puha vaj
- díszítéshez fehér csoki, esetleg marcipánrépa

Reszelt répához hozzákeverjük a nedves hozzávalókat, majd úgy, mint a muffinoknál, jöhetnek a szárazak. 170 fokon kell sütni, tűpróbáig (60-70p).

3. Tökös mákos rétes

- 15 dkg darált mák
- 50 dkg gyalult tök (mirelit is jó, de kapor nélkül vagy sütőtök, vagy cukkini)
- 5-10 dkg cukor vagy méz (én kevéssel szoktam a gyerekeknek, a felnőttek porcukorral még megszórhatják)
- 3 réteslap
- olaj
- 1 tojás
- liszt vagy búzadara (pár evőkanál)
- mazsola

Tököt, tojást, mákot, cukrot összekeverem annyi liszttel, hogy ne legyen folyékony (keménynek sem kell lennie). A réteslapot egy konyharuhára terítem, beleteszem a tölteléket és a konyharuhával felcsavarom. A tetejét olajjal megkenem, 180 fokos sütőben kell sütni, amíg megbarnul a teteje. Addigra a töltelék is összesül. Tojás nélkül is elkészíthető!
És ebben biztosan még a leggyanakvóbb gyanakvók sem veszik észre a zöldséget!
Kép forrása itt.


4. Tökös-kapros tejespite
40 dkg gyalult tök
25 dkg liszt
10 dkg cukor vagy méz
1 csokor kapor apróra vágva
2 tojás
2,5 dl tej
2 dkg vaj

A hozzávalókból palacsintaszerű hígabb tésztát kapunk. Tortaformába töltjük, 180 fokon sütjül, míg megszilárdul.
Recept és kép innen.

5. Sütőtöktortáról már ódákat zengtem egy korábbi bejegyzésben, mindenképpen próbáljátok ki! 
















6. Céklás-almás-répás (vagy amit akarsz) sütemény
1 és 3/4 pohár liszt (lehet vegyesen is, graham, amarant, tk rozs)
1,5 tk szódabikarbóna
1 csipet só
3/3 pohár nádcukor, méz
3 tojás
1/2 pohár olaj
1/2 pohár műzli
1 cs vaniliás cukor
1 cékla reszelve
1 alma reszelve
1 répa reszelve
mehet bele még: csokidarabok, mazsola, magok, aszalványok

Nedves hozzávalókat összekeverni, hozzá a szárazakat. A tetejét meg lehet szórni pirított, vágott dióval, mogyoróval, mandulával... én pirított szezámmagos tetejűt ettem, az isteni! Sütőpapírral bélelt formában 150 fokos sütőben 25-30 perc alatt sül meg (tűpróbáig). Köszönöm Orsi:)
A kép forrása és egy további szuperül hangzó céklás recept itt.

7. Paprikás csokoládétorta

Sültpaprika lekvárból, kakaós mandulapiskótából, olvadó étcsokoládé mousse-ból áll az a torta, amely megnyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány hobbicukrászoknak szóló versenyét. Nevezni fehér cukortól, fehér liszttől, adalékanyagoktól mentes süteményekkel lehetett.
Aki talál ehhez receptet, azonnal ide vele:)
A kép és a hír forrása itt
Forrás: http://biomama-blog.blogspot.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: