2012. november 24., szombat

Mosható pelenka. A múlt vagy a jövő?

Mosható pelenka. Ha leírom ezt a két szót, még mindig sokaknak a gumibugyi, a lábosban rotyogó tetrapelenka és nagyanyáink életmódja jut eszébe. Vagy... azok a 20. századi "hippi" vagy "nomád" anyukák, akik a civilizáció korában is nem átallnak kakis pelenkamosással bajlódni. (Amúgy van egy harmadik is, csak az nálunk még kevésbé él a köztudatban... külföldön ugyanis trendinek számít, ha valaki környezettudatos. És nem csak a drága FP játékokkal lehet villantani, hanem a menő pelenkákkal is, na mindegy.)

Szóval az lenne a jó, ha a mosható pelenka fogalma, 21. századi működése kicsit nagyobb sajtóvisszhangot kaphatna, ha egy kicsit jobban beépülne a köztudatba, legalább annyira, hogy mint opció létezik. Oké, hogy kényelmes és rohanó világban élünk... de egy anyuka azért nem rohan annyira (igen, van két gyerekem, nem vagyok semmilyen kábító hatás alatt, és igen ezt ki merem jelenteni:). 

Ha végignézzük a mai mosható pelenka piacot, akkor akár csak az elmúlt 3-4 évvel összehasonlítva is, hatalmas változás történt. Nem csak kialakításában! Az egy dolog, az "csak" funkció. A dizájn is megváltozott. Én popinnel kezdtem... hát a mai darabokat fel sem ismerném. Letisztult, egyenes formák, élénk, de nem rikító színek, mintás darabok. Ez nekem azért jelent előrelépést, mert sejteti, hogy divat van születőben. És bizony, nagyon örülök, hogy a környezettudatos szemlélet ezen a téren is teret hódít magának.

Aztán szembesülök, hogy igen, szuperek (nem büdösek), és szépek is. Azonban kissé földhöz vág, hogy úgy kell spórolnom, hogy beleteszek egy csomó pénzt. Mibe is? Ja igen, külföldi pelenkába.

A szállítás is környezetterhelés, legjobb lenne, ha a hazai gyártású mosható pelenkák át tudnák venni a piacvezető szerepet. Azaz legyenek jobbak, szebbek, olcsóbbak és spékeljük meg azzal, hogy többet is tudnak.

Nem egészen arra gondolok, hogy átpelenkázzák helyettünk a gyereket vagy  öntisztulnak (hoppá ezt leírtam, de amúgy a gyapjúpelenka megteszi!). Inkább arra, hogy ötvözzön olyan tulajdonságokat, melyek kielégítik egyszerre a rohanó és otthonülő, a környezettudatos és a divatkövető, a pedáns és hanyagabb anyukák igényeit is. Akár egyszerre.

A mosható pelenka szélesebb körben való elterjedése az árakat is mérsékelhetné. Nagyobb mennyiségű, hazai előállítású termék esetében ennek jó esélyét látom. Vagy például tudtad, hogy önkormányzati támogatás igénylehető rá? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény fontos, ide írhatsz nekünk: